SIBEX Speculatorii, prudenţi

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 martie 2012

În şedinţa de la mijlocul săptămânii, lichiditatea pieţei Sibex a fost una foarte redusă, până la ora 14.00 numărul contractelor fiind de numai 750. În următoarele două ore intensitatea a mai crescut, astfel că la ora 16.30 numărul contractelor era de 2500 cu o valoare de 30,11 milioane lei. Nivelul transferurilor se menţinea redus comparativ cu impresia lăsată de piaţa derivatelor în primele două luni din an. La această situaţie a contribuit lipsa unei direcţii clare de evoluţie, care a determinat speculatorii să fie prudenţi. În schimb, pe piaţa spot administrată de bursa sibiană, s-a consemnat o activitate ceva mai bună, fiind transferate până peste 73.000 de acţiuni SBX cu o valoare de circa 74.000 lei. Cotaţia unei acţiuni Sibex a fost cotată la 1,1 lei, în urcare cu 7,84%.

Pe segmentul futures, produsul care şi-a menţinut o cotă de lichiditate acceptabilă era derivatul pe Dow Jones, cu 1247 de contracte pe scadenţa iunie. Speculatorii estimau, la ora 16.30 creşterea uşoară a cotaţiei indicelui care acumula 15 puncte şi valora 13.141 puncte. Aprecierea, destul de redusă ca amplitudine urma direcţia piaţa la termen americană unde indicii se aflau pe plus fără variaţii semnificative, în condiţiile în care investitorii aşteptau publicarea unui raport care să indice creşterea comenzilor pentru produsele de folosinţă îndelungată luna trecută. Acestea au crescut cu 2,2%, stimulate de cererile pentru maşini şi computere, determinând a patra lună de creştere din ultimele cinci. Totuşi, creşterea a fost mai mică decât estimările economiştilor. În plus, preşedintele FED, Ben Bernanke a declarat că revenirea economică nu este asigurată, astfel că deschiderea de la NYSE a fost oarecum nehotărâtă, determinând apariţia unor variaţii mixte pentru cotaţia Dow Jones la Sibex imediat după ora 16.30.

Pe segmentul valutar, se observau 607 contracte euro/dolar pe scadenţa iunie şi 120 pe cea din septembrie. Pentru iunie, cotaţia monedei unice se deprecia cu 0,08% la 1,3320 USD după ce anterior se observaseră creşteri. Pe pieţele externe euro s-a apropiat de maximul dintr-o lună faţă de dolar, după ce liderii europeni au semnalizat creşterea încrederii că, în regiune, criza se apropie de final. Pentru septembrie, speculatorii Sibex estimau tot o scădere a cotaţiei dar cu 0,40%, la 1,3320 USD. Au fost încheiate şi 113 contracte liră sterlină/dolar, moneda din Regatul Unit pierzând 0,39% până la 1,5897 USD.

Derivatul SIBGOLD era preferat pentru 131 de contracte pe scadenţa aprilie. Preţul de cotare de la ora 16,30 pierdea 11 USD, uncia valorând 1673,4 dolari. Pe pieţele externe preţul aurului a alunecat miercuri sub 1670 de dolari pe uncie. A fost a doua zi de scădere, după atingerea maximului ultimelor două săptămâni, luni, după ce impulsul generat de aşteptările pentru continuarea relaxării politicii monetară din SUA au dispărut după ce preţul metalului preţios a rămas sub pragul de rezistenţă.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb