SIBEX Speculatorii şi-au regăsit motivaţia, odată cu variaţia amplă a Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 noiembrie 2014

După trei şedinţe terne, în care speculatorii nu au găsit suficiente motive să se implice consistent pe piaţa Sibex, penultima şedinţă a săptămânii a readus apetitul pentru futures, în condiţiile variaţiei ample a cotaţiei futures a Dow Jones. În acest context favorabil, după numai o jumătate de sesiune, volumul depăşea consistent totalul contractelor din întreaga şedinţă anterioară, apropiindu-se rapid de dublul acestora. La ora 16.50 se înregistrau 1170 de contracte cu o valoare de peste 19 milioane de lei. Până la momentul respectiv participanţii speculaseră pe 8 produse dar dintre acestea se detaşa sub aspectul consistenţei doar "vedeta" Dow Jones.

Simbolul DEDJIA_RON decembrie totaliza aproape 1000 de contracte iar cotaţia sa se aprecia cu 29 de puncte, la 17.450 de puncte, după ce anterior se înregistraseră scăderi. Practic această evoluţie, pe un culoar de 115 puncte între minimul şi maximul de până la ora 16.50, a fost cea care a generat implicarea speculativă. Pe piaţa americană, variaţiile nu erau ample la scurt timp după deschidere, după ce S&P 500 a atins un nivel record miercuri. Investitorii americani analizau atent comentariile preşedintelui BCE, Mario Draghi, şi aşteptau cu nerăbdare publicarea raportului lunar privind piaţa muncii din SUA, care va avea loc vineri (n.r. - azi). În Europa, preţul acţiunilor s-a apreciat după ce Draghi a declarat că factorii de răspundere sunt gata să implementeze noi măsuri de stimulare dacă este nevoie, în condiţiile în care s-a semnalat că perspectivele de creştere economică ar putea fi reduse luna viitoare.

La Sibex, participanţii mai speculau şi preţul futures al petrolului, pe fondul continuării deprecierii aurului negru la noi minime. Pentru scadenţa de luna viitoare cotaţia DEOIL_LSC pierdea 1,46% şi valora 77,68 dolari. Pe plan extern, petrolul de tip Brent a pierdut nu mai puţin de 28% din valoarea din luna iulie încoace, pe fondul încetinirii cererii la nivel global.

Se mai specula şi perechea euro/dolar, volumul cifrându-se la 58 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia euro pierdea 0,31% şi valora 1,24380 dolari.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb