SIBEX Speculatorii, ţinuţi în priză de discuţiile despre buget din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 octombrie 2013

După ce luni s-a consemnat cel mai bun nivel de lichiditate dintr-o lună şi jumătate jucătorii realizând, pe fondul schimbărilor de direcţie ale Dow Jones, un total de 2587 de contracte, dintre care circa 89% pe indicele american, interesul jucătorilor s-a menţinut la un nivel ridicat şi marţi. În prima jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii speculatorii de pe piaţa Sibex au încheiat 1052 de contracte futures cu o valoare de peste 13 milioane lei. Cotaţiile derivatelor evoluau pe minus. "În ultimele două zile, speculatorii au fost readuşi la viaţă de contextul creat de situaţia din SUA unde se aşteaptă cu nerăbdare finalizarea discuţiilor despre buget. De aici a rezultat interesul foarte bun pentru specularea preţului Dow Jones", explică un analist financiar.

Deşi echilibrul între simboluri sub aspectul volumului a fost mai pronunţat comparativ cu ziua anterioară, şi de această dată tot DEDJIA_RON era cel mai tranzacţionat produs, cu 556 contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană se afla, după peste şapte ore de tranzacţionare, pe minus. Deprecierea era de 49 puncte la o valoare de 15178 de puncte. Pe piaţa acţiunilor din SUA, preţurile indicilor înregistrau variaţii negative după jumătate de oră de la deschidere, în contextul în care investitorii aşteptau progrese în ceea ce priveşte discuţiile despre buget şi cântăreau rezultatele unor companii importante cum ar fi Citigroup sau Coca - Cola.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, nivelul speculaţiilor din prima jumătate de şedinţă era unul peste nivelul de luni. Derivatul cu simbolul EUR/USD_RON se remarca prin 200 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. La ora 17.00 moneda unică pierdea 0,52% faţă de dolar şi era cotată la 1,35030 USD. Şi pe pieţele valutare externe moneda comună se deprecia. Rivalul său a câştigat teren, după ce optimismul că liderii americani vor ajunge la o înţelegere privind ridicarea plafonului de îndatorare a SUA a crescut, amplificând speranţele că închiderea parţială a agenţiilor guvernamentale se va încheia. Cursul euro/dolar se mai tranzacţiona şi pe scadenţa martie 2014. Moneda comună scădea faţă de cea americană cu 0,53% şi era cotată la 1,34800 USD. Numărul contractelor era de numai 19.

Un interes bun s-a înregistrat pe derivatele care urmăresc preţul aurului, Simbolul SIBGOLD octombrie atrăgea 163 de contracte, iar cotaţia sa scădea cu 5,5 dolari, la 1272,6 USD/uncie. Pentru SIBGOLD_RON, derivat cu mărime de 10 uncii, numărul contractelor era de 74, iar cotaţia pierdea 8,9 USD, la 1266,37 dolari/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb