SIBEX Speranţe pentru creşterea volumelor pe segmentul spot

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 octombrie 2015

Segmentul spot al bursei sibiene a continuat să genereze activitate şi în cea de-a doua şedinţă din octombrie, pe ATS-ul Sibex fiind tranzacţionate două societăţi: Confecţii S.A. Vaslui (COVB) şi Armax Gaz S.A. Mediaş (ARAX). Pentru COVB au fost rulate 400 de acţiuni, cotaţia staţionând la 0,10 le/acţiune. Pentru ARAX s-au consemnat schimburi cu 114 acţiuni, dar nici cotaţia acestei societăţi nu a înregistrat variaţii, închiderea găsind-o în staţionare la 2,40 lei. "Volumele de pe ATS nu sunt mari, din contră, chiar foarte mici, dar e o piaţă care se mişcă, dă semne de creşte şi există potenţial, s-au făcut listări şi e posibilă dezvoltarea, spre deosebire de segmentul futures cre are o evoluţie exact inversă: volumele au scăzut la minime istorice şi anumite produse au fost suspendate", a declarat un consultant financiar.

Pe piaţa futures şedinţa de vineri a adus un total de 58 de contracte cu o valoare de 928.775 lei, volumul fiind unul peste media din septembrie, când piaţa a funcţionat la cota de avarie, rezultatul fiind cel mai slab din istorie. Din cele 58 de contracte, 46 s-au îndreptat către derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa decembrie 2015. Simbolul DEDJIA 15L a fost cotat la 16.360 de puncte, în urcare cu 17 puncte faţă de "start of day price". Dow Jones a fost trazacţionat şi pe scadenţa martie 2016, pentru care au fost realizate 6 contracte. Cotaţia DEDJIA 16C a închis la 16.230 de puncte, în minus cu 195 de puncte raportat la "start of day price". Pe ambele termene cotaţiile au marcat, însă, aprecieri comparativ cu închiderile de joi 1 octombrie.

Tot pe segmentul futures au fost încheiate 5 contracte pe cursul liră sterlină/dolar, moneda britanică fiind cotată la 1,5200 dolari, în creştere cu 0,13% faţă de "start of day price". Lista produselor derivate tranzacţionate s-a încheiat cu simbolul USFCB 15L, care urmăreşte evoluţia acţiunilor Facebook. S-a consemnat însă numai un contract, iar cotaţia unui titlu pe scadenţa decembrie a fost estimată la 90,70 dolari, după o scădere de 0,71%.

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. consultantul financiar intrebat o fi fost aceeasi persoana cu brokerul surprins ca OLT a trecut de +50% de la reluarea tranzactionarii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb