SIBEX Starul de iunie a adus scăderea numărului contractelor futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2016

Pe piaţa futures de la Sibiu, primele trei şedinţe din iunie au adus un volum total de numai 98 de contracte, semn că lichiditatea este în scădere. În ultima şedinţă (n.r. - iunie 2016) s-au înregistrat 36 de contracte cu o valoare ce a depăşit uşor 400.000 lei. De menţionat este că data de 3 Iunie 2016 a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures valutare cu simbolurile EUUSR16F, EUCHF16F, EUGBR16F, EUJPR16F, GBUSR16F.

Derivatele cele mai căutate în ultima sesiune a săptămânii trecute au fost cele pe Dow Jones, scadenţa iunie şi septembrie, precum şi derivatul pe preţul aurului. Raportat la acesta din urmă s-au înregistrat 10 contracte GOLD 16F. Preţul futures al aurului s-a apreciat cu 4,7 dolar faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), închizând la 1222 USD. Aprecierea metalului nobil a venit pe fondul scăderii dolarului.

În ceea ce priveşte derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa iunie, s-au contabilizat 12 de contracte. Simbolul DEDJIA 15F a înregistrat o evoluţie negativă faţă de "strat of day price", pierzând 114 puncte şi închizând la 17.739 de puncte. Pentru scadenţa septembrie, identificată prin simbolul DEDJIA 15I s-au consemnat doar 4 contracte, iar cotaţia a pierdut 281 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, închizând la 17.739 puncte.

Pe segmentul valutar s-au înregistrat 6 contracte euro/dolar pe scadenţa iunie şi 4 pe scadenţa septembrie. Moneda unică a fost cotată pe termenul scadent la 1,1332 dolari, marcând o creştere de 1,60% faţă de "start of day price" în vreme pe scadenţa iunie euro a închis la 1,1372 USD, după o apreciere de 1,04%.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb