Lichiditatea de pe piaţa Sibex era una mult mai bună la jumătatea şedinţei de joi, comparativ cu cea din întreaga zi precedentă. La ora 17.15 se înregistrau 1000 de contracte iar valoarea tranzacţiilor se situa la 8,75 milioane de lei. Creşterea interesului a venit pe fondul intensificării activităţii speculatorilor, în contextul unor fluctuaţii mixte ale cotaţiilor care au lăsat un teren destul de bun de manevră pentru împătimiţii acestui timp de plasament financiar, folosit mai ales de iubitorii de risc asumat cu scopul obţinerii de randamente ridicate. Elementul principal care a contribuit la evoluţia bună au fost ştirile externe.
După jumătate de şedinţă, cele mai importante speculaţii ca volum se înregistrau pe piaţa derivatelor pe mărfuri, pe contractul pe preţul aurului, cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. Pe acest produs se consemnau 344 de contracte, pe scadenţa de la finalul acestei luni. Speculaţiile cu acest produs s-au realizat pe fondul unei evoluţii mixte a metalului preţios. La ora 17.15 acesta se afla pe creştere şi acumula 5 dolari, fiind cotat la 1647,9 USD/uncie. Pentru derivatul SIBGOLD_RON, cu mărimea de 10 uncii, se înregistrau 76 de contracte. Cotaţia aurului pe acest simbol pierdea 2,7 USD şi valora 1648,2 dolari/uncie. Pe segmentul mărfuri se tranzacţiona şi derivatul DEOIL_LSC. Cotaţia barilului era estimată la 97,39 USD, în urcare cu 0,25%
Pe locul secund, dar foarte aproape de lider, se afla derivatul pe indicele Dow Jones, Jucătorii au tranzacţionat în special pe scadenţa martie, remarcată prin aproape 300 de contracte. Indicele american scădea cu 20 de puncte, după ce testase atât creşterile cât şi scăderile. Cotaţia sa era de 13.932 puncte. Evoluţia de la Sibex urmărea piaţa americană, unde acţiunile se depreciau, trăgând în jos indicele S&P 500 de la maximul pe cinci ani, după ce scăderea economiilor din Europa şi Japonia a pus în umbră scăderea cererilor de şomaj şi afacerea lui Warren Buffet privind achiziţia H.J. Heinz. Co. "După ora 16.30 speculaţiile pe Dow Jones s-au înmulţit, sub influenţa directă de la NYSE, iar acest produs candida din nou la statutul de lider de piaţă, chiar dacă aurul îi luase uşor faţa în primele şapte ore ale sesiunii", a explicat un broker.
În top trei se afla şi perechea euro/dolar, cu circa 200 de contracte realizate pe scadenţa decembrie. Cotaţia euro pierdea teren faţă de moneda americană, depreciindu-se cu 0,93% la o valoare de 1,13330 USD. Pe pieţele valutare externe euro s-a devalorizat semnificativ în raport cu dolarul, atingând minimul din trei săptămâni, după ce un raport a indicat că recesiunea din Europa s-a adâncit mai mult decât estimaseră economiştii la finalul trimestrului trecut.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.