Şedinţa de luni a fost ultima din septembrie. O lună în care, pe piaţa derivatelor de la Sibiu, volumele zilnice au fost mici, rareori fiind depăşit pragul de 2.000 de contracte/şedinţă. Practic, a fost o lună în care speculatorii au "dormit", puţine fiind momentele în care piaţa a arătat că are potenţial. În aceste condiţii, parafrazând titlul unei celebre melodii aparţinând unei trupe americane, cel mai bun motto pentru evoluţia Sibex este "Trezeşte-mă când se termină septembrie". O lună în care, numărul total de contracte realizate până în data de 30.09 ora 17.00 era de 31.200, la acesta urmând să se adauge contractele realizate până la închiderea şedinţei. Aceste date conturează cea mai slabă lichiditate din ultimele patru luni de pe piaţa sibiană. Comparativ cu august se profila o scădere de aproape 20% (-) iar faţă de septembrie 2012, care a fost una din cele mai slabe luni ale anului trecut, o scădere de circa 6%.(-) "Categoric este nevoie ca managementul operatorului să se trezească, somnul molipsindu-i şi pe puţinii speculatori care mai sunt activi. Au fost lansate câteva produse noi, dar după o săptămână acestea nu contau în volum, semn că este nevoie de mai multă promovare şi de alte produse noi", a apreciat un analist financiar.
Nici în şedinţa de luni situaţia nu a fost diferită, numărul contractelor fiind unul destul de redus: 706 conform datelor de la ora 17.00. Valoarea tranzacţiilor era de 8,74 milioane lei. Speculatorii au tranzacţionat pe fondul unei direcţii mixte. După jumătate din orarul de tranzacţionare se observau scăderi pentru derivatele pe Dow Jones şi petrol şi creşteri pentru euro faţă de dolar şi pentru acţiunea Fondul Proprietatea.
Şi în ultima şedinţă a lunii, tot derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat, cu 424 de contracte pe scadenţa decembrie, încheiate până la ora 17.00. Cotaţia DEDJIA_RON se deprecia agresiv şi pierdea 137 puncte valorând 15.049 puncte.
Pentru locul secund în topul şedinţei, conform datelor valabile după mai bine de şapte ore de tranzacţionare, se luptau derivatul pe preţul petrolului respectiv derivatul pe perechea euro/dolar. Ceva mai bine poziţionat era DEOIL_LSC noiembrie cu 82 de contracte. Cotaţia barilului era estimată la 101,74 dolari, în coborâre cu 1,16 USD. Derivatul pe perechea euro/dolar totaliza 77 de contracte realizate pe scadenţa decembrie. Moneda unică se aprecia cu 0,07%, şi era cotată la 1,35400 dolari.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00
(-) procentele se vor modifica datorită contractelor încheiate în partea secundă a şedinţei din 30.09.
1. Somn
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2013, 13:31)
Inspirat titlu...dar boala asta a somunului nu se vindeca asa simplu. Ea vine de la creier :)) Creier putin sau deloc = mult somn!!! :)))