SIBEX Ultima săptămână din august, cea mai productivă din 2013

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 septembrie 2013

Volumul bun din ultima săptămână a salvat lichiditatea lunii august. În cele cinci şedinţe ale perioadei 26-30 august, speculatorii au încheiat 14.589 de contracte, ducând media zilnică la peste 2900. A fost cea mai productivă săptămână de tranzacţionare din acest an, până acum. Interesul pentru derivate a venit în contextul amplelor mişcări de preţ de pe plan extern, pieţele financiare reflectând, prin evoluţia lor, îngrijorarea faţă de tensiunile din Siria. Per total, în cea de-a opta lună din an, numărul contractelor a fost de 40.248, lichiditatea aflându-se în creştere uşoară faţă de luna precedentă. "Săptămâna trecută a salvat din impresia de vacanţă întâlnită în multe din şedinţele de tranzacţionare din august. Nu este însă suficient întrucât faţă de august 2012, volumul este cu circa 10.000 de contracte mai mic", a semnalat un broker.

Şedinţa de vineri 30.august a propus al treilea lider diferit în topul zilnic al produselor într-o singură săptămână, fapt oarecum neobişnuit pe piaţa sibiană, dominată de regulă autoritar de derivatul pe Dow Jones. Astfel, cel mai tranzacţionat simbol din ultima şedinţă a fost SIBGOLD pe scadenţa octombrie, cu aproape 800 de contracte. Cotaţia unciei pe scadenţa octombrie a scăzut cu 4,8 USD şi a închis la 1402 dolari. În topul lunii, însă, SIBGOLD a ocupat doar locul trei, cu 3233 de contracte reprezentând o pondere de 8,13% din total.

Pe locul secund, atât în ierarhia de vineri cât şi în topul lunii s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar. Aceasta a totalizat 706 contracte în ultima şedinţă pe scadenţa august şi aproape 8000 de-a lungul întregii luni, cota sa de piaţă depăşind 20%. Pentru scadenţa septembrie, care a fost cea mai tranzacţionată, euro a închis vineri la 1,32180 USD, în scădere cu 0,25%.

DEDJIA_RON a ocupat locul trei în ultima sesiune, cu 665 de contracte pe scadenţa septembrie. Evoluţia preţului futures al indicelui a fost una descendentă, cu o scădere de 44 puncte, la 14.785 de puncte. Derivatul pe cel mai cunoscut indice american a încheiat însă luna august cu o cotă de piaţă de 62,11%, prin cele 24.702 contracte atrase, fiind lider autoritar.

O evoluţie relativ bună au avut şi derivatele pe petrol cu aproape 5% din volumul total din august. În ultima şedinţă, au fost înregistrate 171 de contracte DEOIL_LSC, iar cotaţia barilului a crescut uşor cu 0,06% la 107,89 USD pe scadenţa octombrie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb