SIBEX Volatilitatea Dow Jones a pus un pic de culoare în "obrajii palizi" ai Sibex

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 decembrie 2014

Pe piaţa Sibex, la jumătatea şedinţei de joi, se profila cea de-a treia zi la rând cu o lichiditate de peste 1000 de contracte, volumul consemnat la ora 16.45 fiind deja de aproape 500 contracte, cu o valoare de peste 7 milioane de lei. Şansele ca acest lucru să se întâmple erau destul de mari, ţinând cont că ultimele zile au fost ceva mai intense în intervalul în care se tranzacţionează simultan cu piaţa americană (n.r. - de la ora 16:30 până la ora închiderii bursei sibiene).

Dacă miercuri cotaţia futures a Dow Jones a pierdut nu mai puţin de 312 puncte, de această dată evoluţia consemnată după şapte ore de la deschidere era una pozitivă, DEDJIA_RON decembrie apreciindu-se cu 381 de puncte, la 17.670 de puncte. Şi pe piaţa de la New York se profila o evoluţie "verde" a indicilor reprezentativi, de altfel prima din această săptămână, după ce rapoartele publicate în SUA au indicat creşterea peste previziuni a vânzărilor de retail. Se pare că revenirea volatilităţii are efect de catalizator pe piaţa sibiană, unde puţinii speculatori activi au mai ieşit în ultimele zile din amorţeala care i-a cuprins de aproape o lună şi jumătate. Cu toate acestea, volumele sunt mici şi nu putem vorbi de un reviriment, ultimele şedinţe punând doar un pic de culoare în "obrajii palizi" ai Sibex.

Pentru perechea euro/dolar, volumul era unul redus: doar 16 contracte pe scadenţa martie 2015. Cursul estimat era de 1,24040 USD pentru un euro, în scădere cu 0,33%, conform datelor de la ora 16:45. Evoluţia reflecta situaţia din pieţele valutare externe, unde dolarul s-a apreciat faţă de rivalul său european pentru prima dată în ultimele patru zile, ca urmare a celei mai importante creşteri din ultimele opt luni a vânzărilor cu amănuntul, fapt care indică o întărire a revenirii economice de peste ocean.

Şi cotaţia futures a petrolului a pus punct momentan deprecierii, evoluţia din prima parte a zilei aducând o creştere de aproape un procent a preţului barilului, la 61,29 USD. Numărul contractelor DEOIL_LSC era însă mai mult decât modest: doar 15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb