După ce luni volumul derivatelor s-a cifrat la 57 de contracte, cel mai bun nivel de până acum din martie, evoluţia bună părea să se menţină şi marţi, când, după jumătate de şedinţă, se înregistrau 41 de contracte, cu o valoare de 187.886 de lei. Cea mai mare parte a acestora provenea de pe segmentul derivatelor pe mărfuri, unde aurul continuă să atragă participanţii, de această dată pe fondul unei evoluţii descendente. Simbolul GOLD 16D (scadenţa aprilie) totaliza 32 de contracte, iar uncia de aur era cotată la 1232,7 dolari, după o depreciere de 26,9 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), calculat de ATHEXClear la un nivel ridicat: 1259,6 USD. Comparativ cu nivelul de la închiderea de luni, deprecierea unciei era mult mai redusă: doar 4 dolari.
Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones se înregistrau 8 contracte încheiate pe scadenţa martie, care se apropie vertiginos. Cotaţia DEDJIA 16C se deprecia cu 66 de puncte faţă de "start of day price" (17.233 puncte) şi valora 17.167 puncte. În balanţă cu nivelul de la închiderea zilei anterioare se observa însă o apreciere timidă, de 7 puncte. Şi la NYSE debutul zilei a fost unul "roşu", după ce scăderea vânzărilor de retail în februarie a readus în discuţie puterea de creştere a economiei americane.
În statistica zilei mai era prezent şi derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar pe scadenţa septembrie, dar cu un singur contract. Moneda comună era cotată la 1,1150 USD, după o depreciere de 1,10% faţă de "start of day price" (1,1275 USD). Faţă de închiderea de miercuri euro acumula însă 0,17%.
(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45