SIBEX Volumul zilnic se menţine peste media primelor patru luni din an

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 mai 2016

La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii trecute a fost cea mai slabă din ultimele opt, cu numai 38 de contracte încheiate, având o valoare ce a depăşit uşor 300.000 lei. Per total, în cele cinci şedinţe din perioada 9-13.05, numărul contractelor futures încheiate la bursa sibiană s-a ridicat la 362, lichiditatea menţinându-se totuşi peste media primelor patru luni din an, semn că apetitul speculativ este ceva mai ridicat.

Deşi prezenţa simbolului GOLD 16F nu a mai fost vineri la fel de consistentă comparativ cu sesiunile precedente derivatul pe uncia de aur pe scadenţa iunie a continuat să genereze cea mai mare parte a volumului, totalizând 20 de contracte. Participanţii au estimat uncia la 1272 USD, cotaţie în urcare cu numai 0,4 USD faţă de "start of day price". Comparativ cu preţul de închidere de la finalul şedinţei de joi 12.05, metalul nobil s-a depreciat însă cu 3 dolari.

Derivatul pe indicele Dow Jones a fost, la rândul său, o prezenţă timidă în statisticile şedinţei, cu 11 contracte pe scadenţa iunie. DEDJIA 16F a fost cotat la 17.478 de puncte, nivel în minus cu 278 de puncte comparativ cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price). Faţă de cotaţia de închidere din sesiunea anterioară, scăderea a fost însă de 196 de puncte.

În sectorul derivatelor valutare s-au tranzacţionat trei produse, anume perechile euro/dolar, euro/yen japonez şi liră sterlină/dolar, toate pe scadenţa iunie, dar pe volume mici. Derivatul care urmăreşte paritatea euro/dolar pe scadenţa septembrie s-a detaşat uşor de pluton cu 5 contracte. Moneda unică europeană a înregistrat o direcţie descendentă în raport cu dolarul, pierzând 1,46% faţă de "start of day price".

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb