SIBIU - 30 noiembrie 2005 Noiembrie - cea mai bună lună pentru piaţa derivatelor

Cristina Borzea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 decembrie 2005

Luna recent încheiată, a fost caracterizată de o lichiditate sporită pe piaţa BMFMS, fiind perfectate 146.998 contracte, depăşindu-se volumul record stabilit în octombrie. Astfel, tranzacţiile din lunile octombrie şi noiembrie au generat un volum egal cu cel înregistrat în primele trei trimestre ale acestui an. Luna noiembrie a debutat în forţă, media zilnică fiind de aproximativ 10.000 contracte în primele şedinţe. Ulterior, incertitudinile privind impozitarea de pe piaţa de capital au marcat evoluţia derivatelor, fiind consemnată o uşoară scădere a volumului tranzacţionat la mijlocul lui noiembrie. Ultimele trei şedinţe ale lunii au avut o evoluţie explozivă, înregistrîndu-se o nouă perioadă de boom, marcată prin tranzacţionarea a aproape 30.000 de contracte. Cele mai atractive derivate au fost DESIF-urile, care au generat 39,08% din volumul total, acestea oferind şi cele mai ridicate randamente lunare. Trendul pe care s-au înscris acţiunile SIF a fost ascendent, acestea urcînd în medie cu 22%. Cumpărătorii de SIF-uri de pe piaţa BMFMS şi-au umplut buzunarele, randamentele aduse fiind cuprinse între 215%, în cazul derivatului DESIF3 -martie, şi 235% - pentru DESIF5- martie. Ultimele cotaţii pentru DESIF5 au fost stabilite miercuri la 2,6101 lei pentru scadenţa curentă şi la 2,8539 lei pentru primăvara 2006. Foarte activă a fost în noiembrie şi piaţa titlurilor petroliere RRC, cu tranzacţii echivalente unui volum de peste 358 milioane acţiuni. Preţul de închidere din şedinţa de miercuri a fost de 0,1175 lei pentru decembrie, în timp ce pentru martie acţiunile RRC au fost cotate la 0,131 lei.

Sectorul bancar, cel mai bine reprezentat de titlurile TLV, a avut o pondere de 18.98% în volumul total tranzacţionat. Preţul de cotare al acţiunilor Băncii Transilvania a înregistrat o creştere lunară de 10,19%, urcînd pînă la 1,3199 lei pentru sfîrşitul anului, în timp ce pentru martie s-a convenit un preţ de 1,49 lei, cu 15.7% mai mult decît la începutul lunii.

În ceea ce priveşte numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi de opţiuni, acesta a înregistrat o creştere cu 34% faţă de începutul lunii, la 30 noiembrie contabilizîndu-se peste 104.412 poziţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb