SIBIU Acţiunile PPLI în ascensiune

CRISTINA PĂDURE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 aprilie 2011

În prima şedinţă a săptămânii, s-a observat o stare accentuată de prudenţă a participanţilor, aceştia preferând să stea mai degrabă în expectativă. Situaţia s-a datorat volatilităţii reduse, culoarele de preţ dintre minimele şi maximele zilei fiind înguste, precum şi lipsei conturării unei direcţii clar a preţurilor. Ca urmare, volumul de transfer a fost unul redus, până la ora 17,00 fiind încheiate doar 1324 de contracte cu o valoare de 4,8 milioane lei.

Derivatele pe acţiunile SIF5 au rămas cele mai lichide, cu 991 contracte încheiate până la ora 17.00. În ceea ce priveşte cotaţiile, s-a mizat pe scăderi uşoare atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung. Scadenţa iunie a fost, ca de obicei, orizontul investiţional favorit al speculatorilor, atrăgând cea mai mare parte a transferurilor. Ca urmare, în pofida prudenţei care s-a observat pe piaţă, numărul poziţiilor futures DESIF5 deschise a fost de 22.614. La ora 17.00 cotaţia DESIF5 iunie scădea cu doar 0,46%. Pentru septembrie DESIF5 scădea de asemenea uşor, cu 0,56%. În schimb, pentru decembrie 2011 cotaţiile DESIF5 pierdeau câte 1,1 %.

Pe segmentul indici, la aceeaşi oră, se observa un volum redus de 172 contracte, încheiate pe fondul unor deprecieri modeste. Indicii burselor din Europa au înregistrat fluctuaţii moderate, iar cotaţia futures a indicelui DJIA înregistra în jurul orei 16:30 o apreciere modestă de 15 puncte. Pe piaţa SIBEX la ora 17:03 indicele DJIA scădea cu 25 puncte pe scadenţa Iunie 2011, în timp ce pe scadenţa Septembrie 2011 cotaţia înregistra un avans de 50 puncte faţă de cotaţia de la închiderea de vineri. Pe scadenţa Decembrie 2011 investitorii cotau indicele DJIA la un preţ cu 19 puncte mai scăzut decât cel de la ultima închidere.

În piaţa derivatelor valutare, euro a revenit pe plus faţă de leu pe scadenţa iunie, în timp ce leul şi-a continuat aprecierea pe scadenţa septembrie. Prin urmare, pentru scadenţa scurtă (iunie) leul pierdea 2,2 bani, în timp ce pe septembrie, creşterea monedei naţionale era de doar 0,25 bani.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea volumul de tranzacţionare a fost unul în creştere, în condiţiile unor scăderi consistente ale cotaţiilor. Participanţii au tranzacţionat pe scadenţele iunie şi septembrie, cotaţiile scăzând cu 1,14, respectiv 1,10% faţă de şedinţa de vineri.

Cotaţia aurului ar putea înregistra scăderi astăzi la New York în condiţiile în care unii investitori vând metalul preţios după aprecierea spectaculoasă din săptămâna precedentă. La SIBEX la ora 17:03 cotaţia aurului înregistra un minus de 4,3 dolari/uncie pe scadenţa Aprilie 2011, în timp ce pe scadenţa Iunie 2011 inves-titorii tranzacţionau metalul nobil la un preţ cu 2,2 dolari mai mare decât cel de la închiderea ultimei şedinţe de tranzacţionare.

Pe piaţa spot s-a înregistrat un volum de 295.107 acţiuni PPLI, cotaţia crescând cu 12%, până la 5,6 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb