SIBIU Câştiguri pe cumpărare de peste 50% pe toate scadenţele DESIF5

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iunie 2010

La Bursa din Sibiu, evoluţia din penultima sesiune a săptămânii a stat sub semnul "verdelui" creşterile cotaţiilor fiind mai mult decât generoase, ele soldându-se cu atragerea speculatorilor către strategiile pe cumpărare. Aplicate la o zi, acestea au reprezentat o bună oportunitate de profit pentru cumpărători, după o perioadă în care aceştia au stat în umbra vânzătorilor, care au profitat de scăderile ce s-au extins pe un interval destul de lung. Aprecierile s-au reflectat şi în lichiditatea pieţei, care a crescut semnificativ, cu 68 % faţă de sesiunea anterioară, totalul contractelor încheiate până la ora 17:15 fiind de 9.651. Numărul de pieţe pe care s-au realizat tranzacţii a fost de 15, remarcându-se segmentul financiar şi cel al indicilor, care au generat cea mai mare parte a volumului.

După ce, miercuri, pe Wall-Street, indicele american Dow Jones Industrial Average a crescut cu pes­te 2 procente, preţurile futures ale contractului la termen pe cel mai urmărit indice de pe glob au intrat puternic pe plus şi la bursa sibiană. Astfel, evoluţia DEDJIA_RON a fost una puternic pozitivă, pe fondul acesteia fiind încheiate, până la ora 17:15, aproape 1.300 contracte pe simbolul în discuţie. Creşterea cea mai amplă se putea observa pe scadenţa iunie, în raport cu care randamentul pe cumpărare a ajuns până la 29%.

Sesiunea a reconfirmat şi interesul în creştere pentru derivatele pe acţiunile SIF3, revenite la tranzacţionare la începutul acestei săptămâni. Participanţii au încheiat tranzacţii pe două scadenţe: iunie şi septembrie, iar speculaţiile pe cumpărare au fost şi în acest caz câştigătoare. DESIF3 iunie au câştigat 3,73% şi au fost cotate la 0,5425 lei, iar DESIF3 septembrie au crescut cu 3,67%, urcând la 0,5675 lei/titlu. Simbolul în discuţie a încheiat şedinţa pe locul trei în ierarhia zilei.

Liderul de lichiditate a fost dat tot de segmentul financiar, DESIF 5 atrăgând schimburi echivalente cu peste 8 milioane de acţiuni transferate între vânzători şi cumpărători. Pentru iunie, DESIF5 au câştigat 6,73%, randamentul corespunzător acestei creşteri fiind de 52%. Pentru septembrie, cumpărătorii DESIF5 s-au bucurat de o apreciere de 7,06%, randamentul fiind de 55%. Randamente asemănătoare pe DESIF5 au fost obţinute şi pe scadenţele decembrie 2010 şi martie 2011. Opţiunile s-au menţinut şi ele rândul la un nivel bun de lichiditate cu 319 contracte. Participanţii au preferat de această dată opţiunile orientate spre aprecieri, cu orizonturi de creştere de 1,2/1,55 lei/acţiune, pentru scadentele iunie, septembrie şi decembrie.

S-au mai remarcat şi derivatele pe acţiunile SIF2 cu tranzacţii pe trei scadenţe. Pe segmentul derivatelor valutare, volatilitatea redusă şi-a pus amprenta asupra volumului, care a fost mai scăzut. Euro a fost cotat la 4,3 lei pentru martie 2011, în urcare cu 3,19 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb