SIBIU Câştiguri spectaculoase pe fondul scăderilor de preţ

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 aprilie 2010

Evoluţia din penultima sesiune a săptămânii a exemplificat din plin faptul că speculatorii au înţeles cu adevărat sensul afirmaţiei "lăcomia este duşmanul tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate", pe care mentorii Sibex, Thomas Curtean şi Alexander Hergan au dat-o drept pildă ce câte ori au avut ocazia. Astfel, am asistat la succesive marcări de profituri din partea speculatorilor cu poziţii de vânzare, care au intrat şi au ieşit des din piaţă, şi care şi-au maximizat astfel câştigurile ridicate obţinute cu investiţii reduse. Aşadar, pe fondul continuării scăderilor, speculaţiile au fost intense, participanţii de pe piaţa sibiană exploatând faptul unic că la Sibex se poate câştiga şi când preţul acţiunilor sau indicilor scade. În condiţiile date, la ora 17.15 numărul contractelor încheiate era de 7.734 iar valoare aferentă acestora se situa la aproape 26 milioane de lei.

Plasamentele au vizat produse de pe segmentul financiar, al indicilor şi cel valutar, observându-se totodată şi tendinţa de diversificare, prin orientarea către segmentul energetic unde s-au remarcat contractele futures pe acţiunile "Petrom", "jucătorii" intuind un bun potenţial pe acestea.

De asemenea, s-a remarcat şi piaţa la vedere unde acţiunea Sibex a testat pragul de 2 lei, pe baza rezultatelor bune ale Grupului Sibex în 2009, care a obţinut un profit de 4,8 milioane de lei.

Revenind la piaţa la termen, cel mai atractiv produs a fost DESIF5 cu scadenţa iunie, unde numărul acţiunilor rulate a fost de 5,6 milioane iar profiturile pe vânzare au depăşit 28 %, conform diferenţei dintre minimul şi maximul zilei. Randamentele pe vânzare au fost de asemenea ridicate şi pe celelalte scadenţe ale DESIF5. "Avem clienţi care la o sumă de 10.000 de lei plasată azi pe speculaţii au obţinut într-o singură zi câştiguri de circa 3.000 lei, exploatând la maxim oscilaţiile mai multor instrumente" a declarat un broker.

Sesiunea a confirmat şi interesul pentru derivatul pe indicele american Dow Jones care, tot la ora 17.15 se situa la peste 1200 de contracte, majoritatea încheiate pe termen scurt unde tot speculaţiile pe scădere au fost net câştigătoare.

Pe segmentul derivatelor valutare moneda unică s-a apreciat faţă de cea naţională pe termen scurt, oscilaţiile minus/plus din ultimele zile amplificând plasamentele pe acest simbol care a atras circa 200 contracte. Euro a fost cotat pentru iunie la 4,15 lei, în plus cu 0,25 bani. Doar pe termen lung, anume decembrie 2010, moneda unică a scăzut uşor cu 0,18 bani la 4,1801 lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb