SIBIU Cel mai bun debut de săptămînă

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 ianuarie 2006

Cea de-a doua săptămînă de tranzacţionare de pe piaţa futures de la Sibiu a debutat sub aceleaşi auspicii favorabile care au caracterizat evoluţia începutului de an. Elocventă în acest sens este lichiditatea situată la valori ridicate, cele 10752 contracte realizate păstrînd media zilnică la 10.000. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor acţiunilor, ziua de luni a adus cu sine creşteri ale cotaţiilor, de la acest trend abătîndu-se doar DETLV scadenţa iunie. Cifrele atinse în această sesiune ilustrează cel mai bun debut de săptămînă din istoria BMFMS. Cele mai căutate derivate ale zilei au fost DESNP care păstrează sectorul petrolier în centrul atenţiei investitorilor. Cu un număr de 2842 de contracte perfectate, derivatul amintit s-a instalat astfel pe prima poziţie în ierarhia zilei, generînd 26,43% din totalul futures şi options realizat. Cei care s-au orientat spre aceste titluri, au preferat de departe scadenţa martie fapt care dovedeşte preocuparea pentru investiţiile care pot aduce un succes imediat. La finalul sesiunii, acţiunile DESNP au fost cotate la 0,5725 lei/acţiune pentru scadenţa curentă şi 0,5950 lei/acţiune pentru iunie. Variaţiile procentuale înregistrate au fost de 2,62 respectiv 0,61%. În trena liderului se pot observa acţiunile DETLV care au fost şi ele foarte lichide, mărturie stînd numărul de 1804 contracte încheiate. Şi în cazul acestor derivate tot scadenţa din primăvară este preferată de investitori. Din perspectiva cotaţiilor, observăm o evoluţie divergentă pentru cele două scadenţe în derulare, astfel încît pentru martie preţurile au crescut cu 0,0289 lei/acţiune în timp ce pentru iunie s-au diminuat cu 0,0170 lei/acţiune. La închidere valorile înregistrate erau de 1,4770 lei/acţiune -martie respectiv 0,9200 lei pe acţiune -iunie. Obişnuite ale locurilor fruntaşe, SIF-urile cu cea mai bună lichiditate la debut de săptămînă au fost DESIF 2 Moldova. SIF-ul în discuţie s-a făcut remarcat prin cele 1699 contracte care i-au asigurat cea de-a treia poziţie în clasament. Şi în cazul lor, la închiderea bursei s-au înregistrat aprecieri, preţurile ajungînd la 2,67 unităţi pentru scadenţa apropiată şi 2,84 unităţi pentru cea de-a doua scadenţă a anului. Creşterea contabilizată este de 3,21% respectiv de 3,55 procente.

Pe categorii, cele mai tranzacţionate active ale zilei au fost SIF-urile, alături de SIF Moldova, încă două societăţi de investiţii financiare marcînd o lichiditate foarte bună. Este vorba despre SIF 5 Oltenia cu 1690 contracte şi SIF 3 Transilvania cu 1450 contracte. Respectivele cifre ilustrează faptul că cele trei SIF-uri amintite anterior reuşesc împreună, prin totalul de 4839 contracte să acapareze 45% din piaţa derivatelor din data de 9 ianuarie.

Pe piaţa options, vedetele zilei au fost PUT-urile pentru DESIF 2 scadenţa în derulare, care au atras cele mai multe contracte de acest gen. Ele au fost perfectate la un preţ de exercitare de 2,3 lei/acţiune, fiind plătită o primă de 20 lei/contract.

Pentru scadenţa martie, moneda unică europeană a fost cotată în "bătălia"cu "rivalul verde" de peste ocean la 1,2080 USD. În raport cu leul, euro a fost cotat pentru martie la 3,64 unităţi.

Numărul poziţiilor futures şi options deschise la singura bursă de derivate din România a ajuns la debutul săptămînii la un total de 114.042.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb