Penultima şedinţă a săptămânii a readus corecţiile pentru majoritatea preţurilor futures ale derivatelor financiare, respectiv pe indici şi mărfuri. De asemenea, şi leul a pierdut teren în faţa monedei unice europene. Corecţiile au fost înregistrate sub influenţa pieţelor externe care s-au "înroşit" la rândul lor joi. Ca urmare, participanţii au fost prudenţi, încheind, până la ora 17.15, circa 2400 contracte cu o valoare de 11,7 milioane lei.
Pe segmentul derivatelor financiare SIF5, investitorii au încheiat până la ora 17.15, 1463 contracte, DESIF5 fiind în continuare cel mai lichid produs de la Sibex. Cotaţiile futures s-au corelat cu direcţia descendentă a acţiunii SIF Oltenia pe piaţa suport. Pe scadenţa scurtă (martie 2011) preţul DESIF5 a variat între 1,495 ş 1,47 lei, cotaţia depreciindu-se la ora 17.30 cu 0,45%. Numărul poziţiilor futures deschide pe aceeaşi scadenţă a crescut uşor. O depreciere de 0,11% se putea observa şi pe scadenţa iunie 2011.
În sectorul derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, investitorii au mizat pe scădere, în condiţiile în care preţul futures al celui mai urmărit indice din de pe glob a scăzut în SUA, unde au fost aşteptate date noi din piaţa muncii. Şi pe pieţele europene s-au înregistrat deprecieri pentru a doua zi la rând, în condiţiile în care accelerarea creşterii economice a Chinei a alimentat teama că guvernul acestei ţări va ridica ratele de dobândă pentru a calma inflaţia, punând în umbră scăderea cererilor de şomaj din SUA. Acestea au scăzut cu mai mult decât era aşteptat săptămâna trecută, scădere care a fost cea mai mare din februarie 2010 încoace, dând semne favorabile pentru piaţa muncii din America. În pofida acestei ştiri pozitive, cotaţiile futures ale Dow Jones de la Sibiu se menţineau pe scădere la ora 17.15 pe scadenţele martie şi iunie, pentru care cotaţiile pierdeau 31 şi 34 puncte. Pentru septembrie, se observa o scădere de 45 puncte iar pentru ultima lună din an cotaţia pierdea 20 puncte. Tendinţa de depreciere a fost confirmată şi de deschiderea negativă a NYSE, unde s-au resimţit pierderile din sectorul tehnologic şi temerile privind politica din China pentru temperarea inflaţiei. Numărul contractelor DEDJIA_RON la Sibex era de circa 650.
Pe fondul aceloraşi temeri referitoare la întărirea politicii monetare a Chinei dar şi pe cel al scăderilor de pe pieţele americane, leul s-a depreciat pe piaţa interbancară, traiectoria fiind asemănătoare şi pe piaţa derivatelor de la Sibiu. Pentru finalul lunii martie, cotaţia euro se situa la un nivel cu 0,29% mai ridicat decât cea din şedinţa precedentă. Şi pentru scadenţa Iunie 2011 au fost înregistrate tranzacţii, creşterea cotaţiei euro fiind de 1,04 bani.
Pe piaţa aurului s-a mizat pe scădere, în contextul intensificării semnalelor privind revenirea economică din SUA, metalul preţios înregistrând prima scădere din aceasta săptămâna, lucru ce poate fi explicat prin reducerea nevoii de investiţii alternative. La Sibex, investitorii au tranzacţionat aurul pe două scadenţe, pe ambele fiind înregistrate reduceri ale cotaţiilor, cifrate la -1.77% pentru februarie şi la -2.13% pentru aprilie, anul curent.
Pe piaţa spot administrată de bursa sibiană, investitorii au tranzacţionat 25.000 acţiuni Sibex din 10 tranzacţii realizate la preţuri între 1,45 şi 1,46 lei/acţiune. Acţiunea SBX a fost cotată la 1,45 lei, în scădere cu 2 bani.