SIBIU Cotaţiile derivatelor au revenit pe plus după ştirile pozitive din piaţa muncii din SUA

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2011

În ultima şedinţă din săptămâna 2-6 mai participanţii de pe piaţa Sibex au avut parte de revenirea pe plus a cotaţiilor atât pe segmentul financiar cât şi pentru derivatele pe Dow Jones. Acestă revenire a avut loc pe fondul influenţei evoluţiei pieţelor externe, după ce în prealabil, cotaţiile celor două instrumente evoluaseră pe scădere în prima jumătate a şedinţei. Tot pe plus se afla şi aurul, după câteva şedinţe dominate de corecţii, precum şi cotaţia futures a derivatelor pe acţiunile Fondul Proprietatea, pe termen scurt. Creşterile nu au antrenat după sine un entuziasm ridicat, după scăderile din zilele precedente, manifestate o bună bucată de timp şi vineri, investitorii fiind încă destul de circumspecţi. Astfel, la ora 17.30, numărul contractelor era de aproape 2900 cu o valoare de 18,5 milioane lei.

Pe segmentul financiar, preţurile DESIF5 pe scadenţa iunie au evoluat pe minus până în jurul orei 15.00, moment când au trecut pe plus. Elementul care a contribuit la inversarea direcţiei a fost reprezentat de ştirea privind creşterea angajărilor din SUA. Termenul iunie menţionat a atras cea mai mare parte din volumul total al DESIF5 care, la ora 17.30, se situa la peste circa 1400 de contracte. La ora menţionată cotaţia DESIF5 iunie se aprecia cu 1,43%. Pentru scadenţa septembrie preţul DESIF5 creştea cu 1,26% iar pentru decembrie cu 1,22%. La aceeaşi oră, cotaţia DESIF5 martie 2012 avansa cu 1,01%. Simbolul DESIF5 a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămânii.

Cotaţiile futures ale DJ de la Sibex au deschis ziua pe minus. Pe scadenţa scurtă (iunie) preţul futures al Dow Jones s-a menţinut până în jurul orei 15.00 după care au reintrat pe plus ca efect al ştirilor pozitive din piaţa muncii din SUA. Angajatorii americani au adăugat peste 200.000 de noi locuri de muncă în aprilie, pentru a treia lună la rând. Departamentul Muncii a raportat, vineri, că economia a adăugat 244.000 de locuri de muncă în ultima lună. La ora 17.30, pe piaţa Sibex, cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea cu 59 puncte în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia avansa cu 87 puncte. Pentru finalul anului curent cotaţia indicelui american câştiga 87 puncte. Volumul derivatului pe indicele Dow Jones pentru şedinţa de vineri era de peste 1000 de contracte.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe derivatele Fondul Proprietatea observându-se menţinerea unui nivel destul de bun al lichidităţii pe termen scurt. Numărul contractelor pe scadenţa iunie era 173 conform datelor de la ora 17.30. Cotaţia DEFPR iunie creştea cu 2,31%.

Pe segmentul derivatelor valutare s-a detectat o scădere a volumului pe paritatea EURO/USD_RON. Cei care au tranzacţionat au mizat pe scăderea euro faţă de dolar cu 0,98%.

În piaţa aurului, uncia se aprecia cu 6,4 dolari pentru scadenţa iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb