SIBIU Creştere cu 9% a poziţiilor futures deschise pe derivatele Fondul Proprietatea

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 februarie 2011

Miercuri la Sibex, lichiditatea s-a menţinut la un nivel mediu, până la ora 17.30 fiind încheiate peste 4000 de contracte cu o valoare de 11,5 milioane lei.

Numărul contractelor futures pe acţiunile Fondul Proprietatea a cres­cut în condiţiile estimărilor optimiste ale investitorilor privind evoluţia preţului de cotare. Pe piaţa suport, acţiunea FP a avut un traseu pozitiv, iar investitorii de la Sibiu au mizat la rândul lor pe o evoluţie favorabilă pe termen scurt, preţul unei acţiuni FP apreciindu-se cu 0,38 % pe scadenţa de luna viitoare, conform datelor de la ora 17.30. La aceeaşi oră, numărul contractelor DEFPR era de 410. În acelaşi timp, numărul poziţiilor des­chise pe scadenţa martie a ajuns la peste 2200, în creştere cu 9%. După ce marţi s-au realizat primele tranzacţii pe scadenţa iunie, participanţii au continuat să speculeze şi pe acest termen, evoluţia acţiunii FP fiind una pozitivă, după cum arăta aprecierea de 0,71 %, înregistrată totuşi pe o lichiditate mică.

Cel mai lichid instrument de pe segmentul futures s-a menţinut DESIF5 cu 2900 de contracte realizate până la ora 17.30. Pentru aces­tea, debutul şedinţei a fost unul optimist, sub influenţa câştigurilor de marţi ale Dow Jones de la NYSE, indicele depăşind pragul de 12.000 de puncte. De asemenea, şi pieţele bursiere asiatice s-au aflat pe creştere miercuri. Creşterile DESIF5 s-au menţinut până în jurul orei 15.30 când cotaţia DESIF5 martie a intrat în teritoriu negativ sub influenţa aşteptărilor pentru o deschidere în scădere pe piaţa din SUA, unde preţurile futures au indicat uşoare deprecieri ale indicilor în contextul în care ştirile pozitive din piaţa muncii nu au reuşit să convingă investitorii să mizeze în continuare pe creşteri. Marţi DJIA şi S&P au închis la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani şi jumătate. Aceste aşteptări au fost confirmate la deschiderea "roşie" a NYSE. Ulterior, pe fondul fluctuaţiilor din SUA s-a observat o revenire, astfel că, la ora 17.30, cotaţia DESIF5 se deprecia doar uşor cu 0,1 % pe scadenţa martie. În schimb, pe scadenţa iunie cotaţia creştea cu 1,02%. Scăderi se mai înregistrau şi pe scadenţele septembrie şi decembrie. Derivatele SIF5 s-au dovedit atractive şi pe piaţa opţiunilor unde s-au tranzacţionat contracte CALL la preţul de exercitare de 1.4 lei/acţiune cu perioadă de maturitate (scadenţa) în 18 martie.

În sectorul derivatelor pe indici preţul futures al DJIA a înregistrat creşteri pe toate scadenţele disponibile. Aprecierile s-au înregistrat după avansul pieţelor americane din şedinţa de marţi. La ora 17.30, cotaţia DEDJIA_RON pe scadenţa martie era de 43 puncte, pentru Iunie de 22 puncte, iar pentru septembrie de 36 de puncte. Pe cea mai îndepărtata scadenţă, se înregistra o creştere mai amplă, de 115 puncte, dar pe un volum redus. În SUA, preţurile futures ale indicelui au indicat scăderi, confirmate la debutul NYSE, în pofida faptului că numărul angajărilor din sectorul privat american a ajuns la 187.000 în ianuarie, mai mult decât era preconizat. Scăderile de la startul şedinţei din SUA sugerează că, deşi piaţa muncii merge în direcţia bună, numărul nu a fost aşa de impresionant ca să susţină alte creşteri.

În ceea ce priveşte aurul, acesta a avut o evoluţie nehotărâtă pe pieţele externe, cotaţia scăzând in prima fază, revenind apoi la nivelul anterior, după publicarea raportului privind evoluţia pieţei muncii. La Sibex, contractul SIBGOLD denominat în lei a fost tranzacţionat pe scadenţa februarie, pentru se estima o creştere cu 2 dolari/uncie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb