SIBIU Creştere de până la 2,26% a cotaţiei futures Dow Jones septembrie

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iulie 2010

Şedinţa de miercuri a readus creşterile pe segmentul futures, cumpărătorii revenind în prim plan, după corecţiile din ziua precedentă. Deşi aprecierile au fost destul de generoase pe SIF5 şi Dow Jones, volumul total de trans­fer a continuat să fie unul redus, ca efect al prudenţei participanţilor, care s-a obsevat pe ambele burse autohtone.

La ora 17:15 numărul contractelor realizate era de puţin peste 4000 cu o valoare de 20,6 milioane de lei. "Având în vedere că, atât pe piaţa bucureşteană cât şi la Sibiu sunt, în linii mari aceiaşi actori, era firesc ca lichiditatea slabă de acolo să se răsfrângă şi pe derivate, cu menţiunea că la Sibex a existat varianta reorientării către contractul futures pe Dow Jones, lucru care de altfel s-a şi întâmplat", a declarat un broker.

In contextul dominat de aşteptare şi de prudenţă, singura constantă a fost evoluţia derivatelor pe Dow Jones care şi-a făcut norma de 1700 contrcate încheiate până la ora 17:15, piaţa rămânând, pentru acest produs, deschisă până la ora 19:00. Participanţii au beneficiat de-a lungul zilei de creşteri importante care au ajuns chiar până la 2,26%, pe scadenţa septembrie, cumpărătorii putând câştiga până la 45%. De asemenea şi pe scadenţa decembrie, preţul contractului futures pe Dow Jones a crescut cu până la 1,8%, speculatorii pe cumpărare putând marca profituri importante.

Cumpărătorii DESIF5 au beneficiat şi ei de creşteri importante, cotaţia marcând un plus de 2,84 % pentru septembrie şi1,82 % pentru decembrie, transferurile realizate ajungând la circa 2,1 milioane acţiuni ale SIF Oltenia.

De remarcat a fost şi tranzacţionarea derivatelor pe acţiunile Broker Cluj, ca efect al rezultatelor bune anunţate de societate. DEBRK septembrie au fost evaluate la 0,2950 lei/acţiune, în urcare cu 5,36 %.

În ceea ce priveşte euro, investitorii au mizat pe scăderea acestuia pe termen scurt şi mediu, dar fără ca variaţiile să fie ample. Euro a fost estimat la 4,3401 lei pentru septembrie, în scădere cu 2,49 bani, numărul contractelor realizate fiind de circa 250.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb