SIBIU Creşterile au revenit pe segmentul futures

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 aprilie 2011

Investitorii de pe segmentul derivatelor au avut parte de revenirea cotaţiilor pe plus, direcţie corelată cu evoluţia burselor europene şi cu semnale date de piaţa futures din SUA. Această revenire în zona "verde" nu a atras însă implicit şi o creştere a volumului ci, din contră, a evidenţiat o reacţie de prudenţă a participanţilor care aşteaptă semnale mai clare. Prin urmare volumul transferurilor era, la ora 17.15, de 2200 contracte cu o valoare de 8,2 milioane lei.

Pe segmentul financiar, evoluţia cotaţiilor derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia a fost una pozitivă, corelându-se cu direcţia acţiunii SIF Oltenia de pe piaţa suport. Culoarul de preţ dintre minimul şi maximul zilei pe scadenţa scurtă (iunie) nu a fost foarte larg, dar speculatorii au fost destul de prezenţi pe piaţă, diferenţa de 1,85 bani dintre punctele de referinţă dovedindu-se suficient de atractivă. Prin urmare, până la ora 17,15 participanţii au realizat circa 1500 contracte DFESIF5 iunie, cotaţia de la ora menţionată crescând cu 0,85%. Pe scadenţa septembrie se observau aproape 300 de contracte DESIF5, cotaţia urcând cu 0,82%. Creşteri de 0,86 şi 0,53% se înregistrau şi pentru decembrie anul curent, respectiv pentru martie 2012, pe un volum mai redus. Numărul total al contractelor DESIF5 realizate până la ora 17,15 era de peste 1800 reprezentând echivalentul a 1,8 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia.

În sectorul indicilor, cotaţiile futures ale Dow Jones au crescut, în condiţiile în care indicii burselor europene s-au aflat pe plus iar cotaţia futures a indicelui DJIA s-a apreciat pe piaţa la termen americană. În SUA, optimismul din piaţă de la deschiderea NYSE s-a datorat faptului că banca de investiţii JPMorgan Chase a anunţat câştiguri peste aşteptări, acestea amplificând speranţele că şi rezultatele altor bănci se vor îmbunătăţi. Acţiunea JPMorgan, componentă a indicelui Dow Jones, a crescut cu 1,4% în debutul şedinţei de pe Wall-Street. Şi pe piaţa Sibex se reflecta această stare de optimism, dar ceva mai moderat, astfel că, la ora 17.15, indicele DJIA creştea 30 puncte pe scadenţa iunie. Pe scadenţa septembrie indicele înregistra la aceeaşi oră o creştere de 51 puncte iar pe decembrie una de 37 puncte.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, conform datelor de la ora 17.15, se înregistrau 21 contracte pe scadenţa iunie şi o tendinţă de creştere cu 0,40% a preţului, fiind vizibilă o decorelare faţă de piaţa suport unde acţiune FP a închis uşor în scădere.

În sectorul derivatelor pe petrol tendinţa a fost una uşor pe creştere, barilul fiind estimat la 107 dolari, după acumularea de 0,40%.

În ceea ce priveşte aurul, metalul preţios creştea pe piaţa sibiană cu 10,2 dolari pe scadenţa aprilie şi cu 10,4 pe scadenţa iunie.

Conform specialiştilor din cadrul GFMS Ltd, citaţi de Bloomberg, aurul ar putea creşte pe plan global până la 1600 de dolari pe uncie în acest an, extinzând un raliu care a început încă din 2001, în condiţiile în care investitorii au amplificat cererea de metal preţios pe fondul inflaţiei în creştere.

GFMS este cel mai importat consultat din lume cu privire la evoluţia metalelor preţioase, specializat în cercetarea cu privire la pieţele aurului, argintului şi platinei.

Pe segmentul spot au fost tranzacţionate 85.000 de acţiuni SBX, cotaţia depreciindu-se cu 3 bani, până la 1,67 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb