SIBIU Debut de lună cu creşteri pe piaţa futures

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2011

Debutul lunii aprilie a adus creşteri pentru majoritatea cotaţiilor futures ale derivatelor tranzacţionate la Sibex. Cumpărătorii de pe pieţele DESIF5, Dow Jones şi EUR/RON au avut parte de o zi favorabilă. La rândul lor, vânzătorii nu au fost lipsiţi în totalitate de oportunităţi, acestea apărând însă doar pe piaţa aurului, unde uncia s-a depreciat. În ceea ce priveşte ritmul tranzacţiilor, investitorii au fost ceva mai rezervaţi, volumul realizat vineri, până la ora 17.30, fiind de 2200 contracte cu o valoare de 8,5 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor financiare, începutul lunii a fost unul optimist, în condiţiile în care s-a resimţit influenţa creşterilor de pe pieţele europene, precum şi a ştirilor pozitive din SUA, în a doua parte a zilei. Astfel, pentru toate scadenţele, cotaţiile DESIF5 au înregistrat creşteri, iar numărul poziţiilor deschise a crescut. La ora 17.30, cotaţia DESIF5 iunie avansa cu 2,03%. La aceeaşi oră, cotaţiile pentru scadenţele septembrie şi decembrie urcau cu câte 2,83% şi 1,81%. Numărul contractelor DESIF5 se ridica la circa 1600, derivatul în discuţie fiind în continuare cel mai lichid de pe piaţa Sibex.

În zona derivatelor pe indici, speculatorii au mizat pe creştere în contextul în care indicii burselor din Europa au crescut, iar cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA s-a apreciat pe fondul publicării unor date economice pozitive, mai ales pentru piaţa muncii. Conform datelor, în martie au fost angajate 216.000 persoane, peste estimarea de 191.000 făcută de specialişti. Prin urmare, rata şomajului a scăzut la 8,8% în SUA , minimul ultimilor doi ani. Pe piaţa SIBEX, la ora 17.30, indicele DJIA se aprecia cu 63 de puncte pe scadenţa iunie, în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia indicelui arăta un plus de 39 de puncte. Pe scadenţa decembrie, preţul indicelui înregistra un plus de 65 de puncte faţă de închiderea precedentă.

În sectorul valutar, derivatul ce urmăreşte evoluţia leului faţă de euro a înregistrat creşteri ale cotaţiei, moneda europeană întărindu-se cu 1,98 bani pentru scadenţa iunie şi cu 1,51 bani pentru scadenţa septembrie. Şi BNR a indicat un euro mai puternic, cursul de referinţă crescând cu 2,26 bani faţă de cel din ziua anterioară. În opinia unui broker, "speculaţiile privind legătura dintre reducerea rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor în valută ale băncilor şi expirarea acordului de la Viena (privind păs-trarea expunerii băncilor străine pe România) a pus presiune pe cursul valutar".

Pe piaţa aurului, cotaţia metalului galben s-a depreciat, la ora 17.30 uncia înregistrând o scădere de 16,6 dolari pe scadenţa aprilie, în timp ce pe scadenţa iunie cotaţia unciei se deprecia cu 7,5 dolari.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb