SIBIU  DERIVATE - 13-17 martie 2006

Decebal N. Todăriţa
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2006

Pe piaţa sibiană a derivatelor, săptămîna trecută s-a caracterizat printr-o lichiditate foarte bună, totalul perfectărilor ajungînd la peste 90.600 contracte futures şi options. De la începutul lunii martie volumul contractelor a depăşit suma de 228.800. În ceea ce priveşte evoluţia de vineri, aceasta s-a caracterizat printr-o lichiditate bună şi scăderi ale majorităţii cotaţiilor.

Una dintre principalele direcţii ale săptămînii trecute a fost marea căutare a SIF-urilor care au avut un traseu deosebit de interesant alternînd scăderile cu creşterile în funcţie de diferitele ştiri apărute despre ele. Oscilaţiile au convenit speculatorilor. În consecinţă sectorul societăţilor de investiţii financiare a fost cel mai lichid, el furnizînd liderul săptămînii. Cu mai mult de 25.000 contracte încheiate DESIF 5 Oltenia s-a instalat pe prima poziţie în top. Ultimele tranzacţii au fost realizate la preţul de 2,658 lei/acţiune pentru scadenţa din 31.03 si 2,671 lei/acţiune pentru scadenţa din 30 iunie.

Poziţia secundă a revenit derivatelor petroliere DESNP cu 22.478 contracte futures. Evoluţia acestora a fost marcată de anunţarea rezultatelor financiare ale companiei "Petrom". Acestea au fost considerate de brokeri principalele motive ale diminuării cotaţiilor SNP. Cu toate acestea DESNP şi-a păstrat gradul ridicat de interes pe care îl au în piaţă la termen. La închiderea de vineri, cotaţiile finale ale acţiunilor în discuţie au fost de 0,5699 lei/acţiune pentru scadenţa curentă şi 0,5791 lei/acţiune pentru cea din vară.

Poziţia a treia în clasamentul săptămînal a revenit altei reprezentate a SIF-urilor, DESIF 3 Transilvania impunîndu-se cu un total de 16.135 contracte prin intermediul cărora a fost transferat echivalentul a 16 milioane de acţiuni. Preţurile de 2,186 si 2,202 lei/acţiune înregistrate la închidere au adus în prim plan aprecieri de 0,096 şi 0,082 lei/acţiune. În apropiere s-au situat însă şi DESIF 2 Moldova cu peste 15.800 contracte. La rîndul lor, acţiunile SIF 2 au închis săptămîna pe creştere după cum indică preţurile de 2,3401 şi 2,371 lei /acţiune pentru prima şi a doua scadenţă din an.

În aria valutelor, euro a încheiat săptămîna pe creştere în raportarea sa la moneda naţională pentru scadenţa în derulare, cotaţia finală fiind de 3,509 lei pentru o monedă unică. Euro a marcat de asemenea aprecieri săptămînale şi în raport cu dolarul american pentru ambele scadenţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb