SIBIU - DERIVATE Tranzacţii în premieră pe derivatele franc elveţian/leu

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2008

Pe piaţa Sibex, cel mai important eveniment al şedinţei de miercuri a fost tranzacţionarea în premieră a derivatelor pe cursul de schimb franc elveţian/leu care, la o săptămână de la lansare, a atras primii investitori. Au fost încheiate 30 contracte CHF/RON pe scadenţa iunie, preţul de cotare pentru moneda din ţara cantoanelor fixându-se la 2,348 lei. Decisivă pentru atragerea clienţilor pe acest produs a fost şi intrarea market makerului, anume societatea WBS, care a oferit cotaţii foarte bune atât la cerere, cât şi la ofertă.

În ceea ce priveşte caracteristicile de ansamblu ale şedinţei de la mijlocul săptămânii, s-a putut observa continuarea scăderilor, fără ca acestea să aibă, însă, amplitudinea celor din şedinţa precedentă. Din perspectiva lichidităţii, am avut parte de o sesiune cu volume bune, fiind încheiate 11.475 contracte din aproape 2000 tranzacţii cu o valoare de 32,25 milioane de lei. Numărul poziţiilor futures şi-a păstrat tendinţa ascendentă, depăşind uşor pragul de 70.000.

"În ciuda evoluţiei negative atât a pieţei la vedere, cât şi a celei de la Sibiu, numărul celor interesaţi de contractele disponibile este în creştere. Diversificarea serviciilor, mereu binevenită, a adus şi primele tranzacţii pe perechea valutară CHF/RON şi, chiar dacă numărul de tranzacţii este încă destul de redus, prezenţa market makerului pe acest simbol poate aduce pe viitor un interes în creştere pe produsul în discuţie" a declarat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Pe lângă contractele amintite, de remarcat a fost interesul pentru întreaga piaţă a derivatelor pe cursurile de schimb. S-au putut observa astfel cele 30 contracte încheiate pe raportul RON/USD, dolarul fiind cotat pentru iunie la 2,384 lei, în creştere cu 0,4 bani. Cele mai multe contracte pe un produs derivat valutar s-au înregistrat pe perechea leu/euro, unde totalul s-a ridicat la 69. Pentru scadenţa din vară, moneda unică a crescut cu 0,5 bani, ajungând la 3,74 lei. În schimb, pentru septembrie şi decembrie, euro s-a depreciat cu câte un ban şi doi bani, închizând la 3,76 şi 3,77 lei.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, investitorii au continuat să acorde o atenţie maximală produselor financiare. S-au impus DESIF 5 cu mai mult de 6000 contracte, urmate de DESIF 2 cu peste 5000. Locul trei a revenit sectorului petrolier, DESNP beneficiind de 88 contracte. Pentru scadenţa scurtă, dominantă ca pondere în rulaj, DESIF 5 au închis la 3,06 lei/acţiune, în scădere cu 3,99 bani, iar DESIF 2 la 2,588 lei/acţiune, în minus cu 2,45 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb