Pe piaţa Sibex, cel mai important eveniment al şedinţei de miercuri a fost tranzacţionarea în premieră a derivatelor pe cursul de schimb franc elveţian/leu care, la o săptămână de la lansare, a atras primii investitori. Au fost încheiate 30 contracte CHF/RON pe scadenţa iunie, preţul de cotare pentru moneda din ţara cantoanelor fixându-se la 2,348 lei. Decisivă pentru atragerea clienţilor pe acest produs a fost şi intrarea market makerului, anume societatea WBS, care a oferit cotaţii foarte bune atât la cerere, cât şi la ofertă.
În ceea ce priveşte caracteristicile de ansamblu ale şedinţei de la mijlocul săptămânii, s-a putut observa continuarea scăderilor, fără ca acestea să aibă, însă, amplitudinea celor din şedinţa precedentă. Din perspectiva lichidităţii, am avut parte de o sesiune cu volume bune, fiind încheiate 11.475 contracte din aproape 2000 tranzacţii cu o valoare de 32,25 milioane de lei. Numărul poziţiilor futures şi-a păstrat tendinţa ascendentă, depăşind uşor pragul de 70.000.
"În ciuda evoluţiei negative atât a pieţei la vedere, cât şi a celei de la Sibiu, numărul celor interesaţi de contractele disponibile este în creştere. Diversificarea serviciilor, mereu binevenită, a adus şi primele tranzacţii pe perechea valutară CHF/RON şi, chiar dacă numărul de tranzacţii este încă destul de redus, prezenţa market makerului pe acest simbol poate aduce pe viitor un interes în creştere pe produsul în discuţie" a declarat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Pe lângă contractele amintite, de remarcat a fost interesul pentru întreaga piaţă a derivatelor pe cursurile de schimb. S-au putut observa astfel cele 30 contracte încheiate pe raportul RON/USD, dolarul fiind cotat pentru iunie la 2,384 lei, în creştere cu 0,4 bani. Cele mai multe contracte pe un produs derivat valutar s-au înregistrat pe perechea leu/euro, unde totalul s-a ridicat la 69. Pentru scadenţa din vară, moneda unică a crescut cu 0,5 bani, ajungând la 3,74 lei. În schimb, pentru septembrie şi decembrie, euro s-a depreciat cu câte un ban şi doi bani, închizând la 3,76 şi 3,77 lei.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, investitorii au continuat să acorde o atenţie maximală produselor financiare. S-au impus DESIF 5 cu mai mult de 6000 contracte, urmate de DESIF 2 cu peste 5000. Locul trei a revenit sectorului petrolier, DESNP beneficiind de 88 contracte. Pentru scadenţa scurtă, dominantă ca pondere în rulaj, DESIF 5 au închis la 3,06 lei/acţiune, în scădere cu 3,99 bani, iar DESIF 2 la 2,588 lei/acţiune, în minus cu 2,45 bani.