SIBIU DETLV martie în atenţia investitorilor

Cristina Borzea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 august 2006

Pe piaţa sibiană la termen, cea de-a treia sesiune de tranzacţionare a săptămânii s-a caracterizat, printr-o tendinţă ascendentă a pieţei, majoritatea derivatelor înregistrând variaţii pozitive.

La finalul sesiunii de ieri volumul echivalent în RON era de peste 18 milioane iar numărul contractelor se cifra la 9.234.

Societăţile de investiţii financiare marchează cea mai însemnată cotă din totalul zilei, cumulate ele acaparând un procent ce a depăşit 68%. Din rândul acestora provine de altfel şi liderul zilei. Este vorba de derivatele pe activele SIF5, pentru care s-au realizat 3.328 contracte futures. Scadenţa septembrie este, conform direcţiei din ultima vreme, principala vizată, fapt ilustrat de cele 2.430 contracte atrase. La închidere DESIF5 au fost cotate la 2,75 lei/acţiune pentru scadenţa în derulare şi 2,964 lei pe acţiune pentru scadenţa decembrie, în timp ce pentru martie anul viitor preţul a fost de 3,12 lei în creştere cu 0,0699 unităţi.

Poziţia secundă în ierarhia lichidităţii a fost revendicată de SIF2. Derivatele pe activele acesteia s-au remarcat printr-un volum de transfer echivalent cu peste 2,7 milioane de acţiuni. Ultimele tranzacţii cu DESIF2 au fost perfectate la preţuri de 2,197 lei/acţime pentru scadenţa apropiată şi 2,374 lei/acţiune pentru Crăciun. Se poate observa aşadar că aceste derivate au evoluat pe un traseu ascendent câştigând de-a lungul zilei 0,0338 lei/titlu pentru septembrie şi 0,044lei/titlu pentru decembrie.

Locul trei în topul zilei a revenit sectorului petrolier reprezentat de SNP şi RRC, derivatele pe activele acestor emitenţi generând 2.267 contracte futures.

Segmentul bancar atrage investitorii care preferă plasamentele pe termen mediu şi lung. Acest fapt este dovedit de numărul contractelor încheiate pentru scadenţa martie anul viitor pe derivatele acţiunilor băncii Transilvania în pondere de 74% din totalul tranzacţionat pe DETLV. Numărul poziţiilor deschise pe toate cele patru scadenţe dis-ponibile a ajuns la 50240, mai mult de 50% din acestea fiind deschise pentru primăvara 2007. Cotaţiile pentru DETLV s-au depreciat cu 0,002 unităţi pentru sfârşitul lunii viitoare, coborând până la 1,142 lei, în timp ce pentru celelalte scadenţe s-au stabilit preţuri de 1,225 lei, 1,295 lei şi de 1,3 lei, toate încheind pe creştere faţă de sesiunea anterioară.

În piaţa opţiunilor, s-au detaşat SIF-urile, cu DESIF5 în prim-plan. Pe aceste derivate, pentru scadenţa septembrie au fost încheiate 50 de Put-uri la preţul de exercitare de 2,3 lei/acţiune şi o primă de 40 lei/contract.

Numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi de opţiuni a ajuns la 159.882.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb