SIBIU Euro, cotat la 4,3798 lei pentru finalul anului

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iulie 2010

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    La Bursa din Sibiu, şedinţa din finalul săptămânii 5-9 iulie a fost una cu evoluţii mixte pentru derivatele financiare pe acţiunile SIF5 care au testat atât creşterile cât şi scăderile, închiderea găsindu-le, în cele din urmă, la valori inferioare faţă de sesiunea precedentă. În schimb, derivatul în lei pe indicele Dow Jones Industrial Average a continuat să evolueze pe plus, sub influenţa de pe Wall-Street unde joi s-au înregistrat creşteri. Tot pe o evoluţie "verde" s-a înscris şi moneda unică europeană care a câştigat un uşor teren în faţa leului. Pentru toate simbolurile, diferenţele dintre minimele şi maximele zilei nu au fost însă ample, astfel că putem vorbi de o volatilitate scăzută care s-a reflectat şi în temperarea strategiilor. Speculatorii care au considerat însă variaţiile drept suficiente pentru aplicarea unor strategii au încheiat aproape 3000 contracte, cu o valoare de 7,7 milioane lei, totaluri valabile la ora 17:15. când se închid tranzacţiile pe toate simbolurile cu excepţia contractului futures pe Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19:00.

    DESIF5 au atras din nou cea mai mare cotă din volumul de transfer, cu 2,4 milioane de acţiuni transferate. DESIF5 septembrie au variat între un minim de 1,2230 respectiv un maxim de 1,2625 lei/acţiune, participanţii având la dispoziţie un culoar de 395 puncte. Pentru acest termen, cotaţia DESIF5 s-a oprit la 1,2397 lei/acţiune, în scădere cu 0,47 %. După ce în sesiunea de joi au ţinut prim-planul, tranzacţiile cu derivatele pe Dow Jones Industrial Average s-au redus vineri până la 17:15, fiind realizate doar circa 450 contracte. O situaţie similară s-a observat şi pe perechea EURO/RON unde numărul contractelor s-a ridicat la numai 71. Pentru septembrie, euro a închis la 4,3160 lei, în urcare cu 2,1 bani. Şi pentru finalul anului euro s-a scumpit, dar cu 0,98 bani, ajungând la 4,3798 lei.

    Raportat la toată săptămâna trecută, participanţii de pe piaţa sibiană au încheiat circa 35.000 de contracte cu o valoare de 104 milioane lei. În topul săptămânii s-au impus DESIF5 cu 25.331 contracte urmate de DEDJIA_RON cu aproximativ 6100 şi EURO/RON cu 3000.

    Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro .

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb