SIBIU Fluctuaţiile minus/plus au atras speculatorii de la Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2011

La Sibex, a treia şedinţă din ianuarie s-a remarcat prin oportunităţile speculative apărute pe fondul fluctuaţiilor celor mai lichide instrumente de-a lungul zilei. Mişcările de preţ atât în teritoriu negativ cât şi în cel pozitiv au fost un stimul şi pentru lichiditatea pieţei care s-a menţinut la un nivel bun. La ora 17:30 se puteau observa 3700 contracte, cu o valoare de 16,5 milioane lei.

Derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) au început ziua pe minus, tendinţa de scădere menţinându-se până după ora 15:00. Apoi, pe fondul ştirilor pozitive din SUA, unde numărul de locuri de muncă din sectorul privat a crescut de trei ori faţă de estimarea medie a analiştilor, cotaţiile au revenit pe plus pentru scadenţele martie şi iunie 2011. În aceste condiţii, DESIF5 a rămas cel mai mare "furnizor" de lichiditate al pieţei confirmând începutul de an foarte bun prin faptul că este cel solicitat instrument pentru speculaţii. La ora 17:30 numărul contractelor DESIF5 era de 2500. Pe scadenţa martie cotaţia DESIF5 creştea cu 0,57 % valorând 1,2950 lei după ce, de-a lungul zilei coborâse până la un minim de 1,2673 lei. Pentru iunie, cotaţia DESIF5 câştiga 0,6%. În raport cu scadenţele îndepărtate septembrie şi decembrie 2011, cotaţiile se menţineau pe minus, dar pe un volum redus.

Pe segmentul indicilor, volumul derivatului pe Dow Jones a crescut de peste 8 ori comparativ cu ziua precedentă, ajungând la ora 17.30 la 1053 contracte, pe fondul aceloraşi interesante treceri ale preţului pe direcţia minus/plus. Ca şi în cazul DESIF5, până la ora 15.00 cotaţiile DEDJIA_RON indicau scăderi pentru ca, după publicarea in SUA a nivelului indicatorului ADP Non-Farm, care arăta schimbarea numărului angajaţilor în cursul lunii precedente, în afară de sectorul bugetar şi agricultură, să asistăm la revenirea pe creştere. Raportul a arătat o creştere cu 297.000 a locurilor de muncă în decembrie, în comparaţie cu creşterea revizuită de 92 000 din noiembrie. Pe scadenţa martie 2011, cotaţia indică un plus de 5 puncte, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 creşterea înregistrată la aceeaşi oră era de 4 puncte, după ce se înregistraseră deprecieri de 57, res­pectiv 55 puncte.

Pe segmentul valutar, investitorii au continuat să-şi păstreze starea de expectativă în contextul deciziei anticipate a BNR de a menţine nivelul dobânzii cheie şi în cel al discuţiilor privind accesarea noii tranşe de împrumut de către România de la organismele internaţionale. Ca urmare evoluţia cotaţiei futures EUR/RON a fost una indecisă. Pentru scadenţa apropiată, participanţii tranzacţionau euro la ora 17,30 la o cotaţie cu 0,22% mai mică decât cea din consemnată la închiderea de marţi, în timp ce pentru scadenţele iunie şi septembrie se consemnau creşteri uşoare ale monedei unice.

Pe piaţa derivatului pe aur, speculatorii au mizat pe deprecierea metalului galben, pe fondul speculaţiilor că aurul ar putea scădea pe piaţa de la New York în condiţiile în care moneda americană se întăreşte. Dolarul a crescut în raport cu moneda unică europeană, în urma aceluiaşi raport privind evoluţia locurilor de muncă din SUA. Aurul a înregistrat marţi cea mai mare scădere din Iulie până în prezent, pe fondul speculaţiilor că cererea de metal preţios va scădea odată cu însănătoşirea economiilor. La ora 17,30 uncia se deprecia la Sibex cu 14,1 dolari.

A treia şedinţă a anului a readus investitorii şi pe ATS-ul Sibex unde au fost tranzacţionate acţiunile Prodplast Imobiliare. Intensitatea a fost însă una redusă, volumul de transfer fiind de numai 659 de acţiuni PPLI. Preţul de cotare a variat între 3,11 şi 3,50 lei/acţiune, cotaţia închizând la 3,5 lei şi indicând o scădere de 50 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb