SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 24 iunie 2005 Cel mai prolific semestru din istoria bursei

Radu Bâlbâie
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iunie 2005

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

Şedinţa de vineri a încheiat cea mai fastă perioadă a bursei sibiene. În primele şase luni ale anului s-au înregistrat noi recorduri de tranzacţionare. În luna iunie, pentru prima dată numărul cumulat al poziţiilor deschise pe pieţele futures şi options a depăşit 30000. Volumul cumulat al contractelor futures şi options tranzacţionate în primul semestru a fost de patru ori mai mare decît în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Ultima săptămînă în care au mai putut fi efectuate contracte pentru scadenţa iunie a fost dominată de tranzacţiile cu derivate pe acţiuni, care au generat mai bine de 80% din totalul schimburilor. Dacă în primele trei şedinţe ale săptămînii cotaţiile s-au înscris aproape fără excepţie pe un trend descendent, creşterile din ultimele două zile au adus preţurile pentru scadenţa curentă în imediata apropiere a celor de pe piaţa spot. Pentru marea majoritate a investitorilor, însă, momentul scadenţei nu a adus surprize, fapt demonstrat de numărul mare de poziţii (peste 19000) care au fost lichidate la cursurile oficiale BVB şi, respectiv, BNR.În sesiunea de vineri, titlurile care s-au aflat constant în atenţia operatorilor în ultima lună, SIF2 şi SIF 5, au înregistrat aprecieri ale preţurilor pentru ambele scadenţe. Pentru septembrie, acţiunile SIF2 sînt cotate la 1,21 lei, iar SIF 5 a ajuns la valoarea de 1,4 lei. Şi acţiunile Băncii Tansilvania au crescut pentru 30 septembrie, pînă la 0,829 lei.

În mod surprinzător pentru ultima lună, cea mai mare lichiditate s-a înregistrat pe piaţa derivatelor valutare, unde operatorii au dovedit un apetit deosebit pentru contractele rol/euro scadente chiar în şedinţa de vineri. Deşi intens tranzacţionat, euro a încheiat trimestrul în uşoară scădere, fiind cotat la 3,6070 lei. În schimb pentru scadenţa îndepărtată scăderea a fost mult mai pronunţată, de 0,0470 lei, un euro fiind cotat la 3,6130 lei.

Şi pe piaţa parităţii euro/usd investitorii au preferat închiderea poziţiilor la scadenţă, la cursul oficial al BNR, de 1,2070 dolari/ euro.

În acest moment, pentru scadenţa septembrie sînt deschise peste 6000 poziţii futures şi opţiuni, ceea ce oferă premisele unui nou trimestru cu rezultate record.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb