SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 28 februarie 2005 Cea mai prolifică lună din istoria bursei

Radu Bîlbaie
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 martie 2005

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

Sfîrşitul lunii februarie a consemnat la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu realizarea unui volum lunar record, de 29712 contracte. Evoluţia a fost una explozivă, tendinţa de dublare a principalilor indicatori menţinîndu-se şi fiind chiar depăşită, pentru a cincea lună consecutiv. Valoarea tranzacţiilor a fost de peste 450 miliarde lei iar numărul total de poziţii deschise pe pieţele futures şi options a depăşit orice aşteptări, ajungînd la peste 21000. Contrar opiniilor vehiculate în unele cotidiene, această creştere importantă a valorii tranzacţiilor dovedeşte că agenţii economici care derulează operaţiuni de import-export au început să înţeleaăa importanţa protejării prin contracte la teremen şi au început să le folosească.

Lichiditatea crescută a oferit bune oportunităţi şi pentru investitorii interesaţi de operaţiuni speculative. Oscilaţiile ample ale monedei unice europene din ultima perioadă şi implicit pierderile mari ale exportatorilor au putut fi compensate prin vînzarea de contracte futures leu/euro la un curs de pînă la 37800 lei/euro. Pînă la sfîrşitul lunii aceste operaţiuni au permis protejarea a pînă la 1750 lei/euro şi obţinerea unor profituri de pînă la 145%.

Aceleaşi oportunităţi au putut fi valorificate şi pe piaţa derivatelor pe acţiuni. Dacă pe parcursul lunii trendul a fost crescător, corelat cu tranzacţiile derulate la BVB, sfîrşitul lunii a adus primele semne de inversare. Hedgerii au fost din nou primii care au reacţionat, iniţiind noi vînzări, în scopul protejării profitului realizat pe piaţa BVB. Această tendinţă este demonstrată de numărul mare poziţii deschise pentru scadenţa iunie, peste 8800. Ultima şedinţă de tranzacţionare a consemnat scăderi importante pentru aproape toate acţiunile, cele mai afectate fiind titlurile SIF3, care pentru scadenţa curentă au pierdut 1395 lei/acţiune şi acţiunile SIF5 care au fost cotate pentru sfîrşitul primului semes-tru la 18800 lei, în scădere cu 1200 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb