SIBIU Investitorii s-au reorientat către acţiunile Sibex

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, finalul săptămânii 12-16 iulie a adus în prim plan revenirea interesului investitorilor pentru segmentul spot al pieţei, după o perioadă de apatie. În acest sens s-au remarcat cele 100.000 acţiuni SBX transferate de participanţi, la un preţ de 1,73 lei/acţiune, cotaţie în scădere cu 11 bani. De la lansarea titlurilor SBX în 22 ianuarie 2010, au fost transferate 4,42 de milioane de acţiuni ale companiei, reprezentând 25,2% din capitalul social. "Creşterea interesului pentru acţiunile bursei sibiene a venit în contextul în care compania a anunţat recent aprobarea de către CNVM a majorării capitalului social hotărâtă în AGEA BMFM din aprilie", crede un broker.

În sectorul futures, finalul săptămânii a menţinut caracteristicile de ansamblu întâlnite în sesiunile precedente, prudenţa fiind atitudinea dominantă. Preţurile nu au avut nici de această dată o direcţie clară de evoluţie. Până la ora 17:15 se puteau observa 4234 contracte, intensitatea la tranzacţionare crescând apoi, sub influenţa evoluţiei descendente de pe Wall-Street.

Pentru DESIF5, lider la capitolul tranzacţii cu aproape 3 milioane de acţiuni transferate, preţul s-a menţinut pe plus pe toată durata zilei până spre final când a intrat pe teritoriu negativ, închiderea găsind cotaţia pe "roşu". Raportat la scadenţa septembrie, plasamente au fost realizate la valori între 1,2790 şi 1,2289 lei, închiderea găsind cotaţia DESIF5 la 1,2303 lei, în scădere cu 1,4%.

Pentru contractul futures pe Dow Jones s-a observat creşterea lichidităţii, în jurul orei 17,30 contabilizându-se circa 1000 de contrcate. Cotaţia se afla pe minus, sub influenţa evoluţiei de pe NYSE, unde investitorii au reacţionat la scăderea, pentru a treia lună al rând, a indicelui preţurilor de consum, una din modalităţile cele mai importante de urmărire de către Guvern a barometrului de inflaţie.

Pe piaţa derivatelor pe cursul de schimb, se puteau observa în jurul a 300 de contracte EURO/RON, încheiate pe fondul creşterii cotaţiei monedei unice. Pentru decembrie 2010 euro a fost estimat la 4,435 lei, în plus cu 1,57 bani, acest termen fiind în continuare cel mai lichid.

Raportat la întreaga săptămână, au fost încheiate 21.500 de contracte cu o valoare de aproximativ 65 milioane lei. În topul celor cinci şedinţe s-an impus DESIF5, cu 15.413 contracte, urmate de DEDJIA_RON cu circa 3200 şi EURO/RON cu 2747.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb