SIBIU Lansarea SIBGOLD_RON, cel mai important eveniment al lunii iulie pentru jucători

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 august 2010

La Sibex, ultima sesiune din iulie a adus semnale de creştere a lichidităţii, "motorul" acestora fiind contractul la termen pe indicele Dow Jones Industrial Average. Astfel, până în jurul orei 17:30, numărul total al contractelor încheiate pe cele 15 pieţe pe care s-au realizat tranzacţii vineri se cifra la circa 6700, valoarea aferentă lor urcând la 37 milioane lei.

Foarte importantă a fost pentru piaţă şi menţinea interesului pentru contractul futures pe aur denominat în lei care, pentru a doua zi la rând, a făcut obiectul unor tranzacţii la bursa sibiană. Concret, au fost încheiate 34 contracte SIBGOD_RON, preţul de cotare fiind de 1173 dolari pentru o uncie, în creştere cu 6,5 dolari. Strategiile au însemnat marcarea unor profituri rapide, noul instrument fiind unul care asigură câştiguri importante pe variaţii mici de preţ. "Contractul futures pe aur are şansa de a deveni un adevărat El Dorado al speculatorilor, prin pris­ma oportunităţii ca, pe variaţii de câţiva pipşi, randamentele să fie importante. Astfel, lansarea acestui nou produs a fost cel mai important eveniment al lunii iulie pentru jucători", crede un broker.

În ceea ce priveşte speculaţiile pe Dow Jones, acestea s-au intensificat, în contextul unei evoluţii cu schimbări de direcţie a cotaţiei care, după ce s-a menţinut pe plus până în jurul orei 15.30, a revenit destul de abrupt pe teritoriu negativ, pentru ca apoi să revină din nou pe plus. Pe fondul acestor mişcări, numărul contractelor DEDJIA_RON s-a triplat faţă de sesiunea anterioară, apropiindu-se de 3100. Cotaţia futures a indicelui american indica, cu circa oră şi jumătate înainte de închidere, o creştere de 12 puncte pe scadenţa scurtă (septembrie), dar evoluţia alternantă lăsa deschisă orice posibilitate de schimbare, în intervalul rămas la dispoziţia participanţilor pentru tranzacţii.

Şi DESIF5 au avut, ca de obicei, "priză" la jucători, aceştia transferând peste 3,5 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia. În ciuda unei deschideri pozitive tendinţa dominantă a fost una descendentă fapt care a reliefat din nou dificultatea conturării unui trend clar în ultima perioadă.

Raportat la întreaga lună iulie, au fost încheiate aproximativ 139.000 de contracte cu o valoare dec 476 milioane lei. Derivatul pe acţiunile SIF5 a fost liderul lunii cu peste 93.000 de contracte, urmat de DEDJIA_RON (Dow Jones în lei) cu aproximativ 28.700. Locul trei a revenit derivatelor valutare pe cursul euro/leu cu 11.200 de contracte prin care au fost rulate 11,2 milioane de euro.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb