SIBIU Lichiditate consistentă la debut de lună

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iulie 2006

În prima sesiune de tranzacţionare din iulie, bursa derivatelor s-a remarcat printr-o lichiditate foarte bună, fiind înregistrate 2015 tranzacţii prin care au fost realizate peste 15.650 contracte futures, cu o valoare echivalentă în RON de peste 27,6 milioane. Totodată, ieri a fost consemnat debutul celei de-a patra scadenţe din an, scadenţa decembrie 2006, precum şi a scadenţelor la 9 şi 12 luni şi au fost lansate derivatele pe acţiunile Biofarm si Broker având ca simbol DEBIO respectiv DEBRK. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, şedinţa de început a lunii a adus cu sine aprecieri ale derivatelor tranzacţionate. Pe de altă parte, s-a remarcat interesul crescut al investitorilor pentru tranzacţiile cu opţiuni, mai ales cu cele PUT, cu prime medii. Opţiunile sunt deocamdată favorabile atât vânzatorilor pentru că trendul este ascendent şi nu există pericolul de a fi exercitate, cât şi cumpăratorilor având în vedere faptul că, deşi sunt în afara banilor, preţul lor este totuşi rezonabil ajungând la circa 300-500 lei pe acţiune.

În piaţa futures investitorii au început să-şi mărească expunerile pe scadenţa septembrie iar unii dintre ei au luat deja în vizor scadenţa decembrie. În acest sens s-a putut observa interesul bun pentru DERRC decembrie, scadenţă pentru care acţiunile "Rompetrol" au fost tranzacţionate la un maxim de 0,082 lei/acţiune (820 RON /contract). Pentru scadenţa în discuţie a fost transferat ieri echivalentul a peste 3,2 milioane de acţiuni.

Din nou, SIF-urile, cu cele trei contracte aflate mai mereu în prim plan, şi anume DESIF 2, 3 şi 5 au fost adevărate "propulsoare" ale pieţei la termen. Ele au generat circa 71% din rulajul total al zilei şi au ocupat primele trei locuri în clasamentul lichidităţii. Cele mai transferate derivate au fost cele pe acţiunile SIF 5 Transilvania, preferate ca active suport pentru 4574 contracte futures. Ele au închis la valori de 2,0850 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie şi 2,16 lei/acţiune pentru scadenţa decembrie. Locul secund a revenit derivatelor pe titlurile SIF 2 Moldova, cu 3535 contracte şi cu scadenţa septembrie în prim plan. Pentru aceas-ta DESIF 2 valorau la închidere 1,78 lei/acţiune, în creştere cu 0,07 unităţi. DESIF 2 şi DESIF 5 au fost vedete şi în aria opţiunilor PUT. Pentru DESIF 5 s-au evidenţiat contractele încheiate la preţul de 1,78 lei/acţiune cu o primă de 30 lei/contract iar pentru DESIF 2 contractele perfectate la preţul de 1,48 lei/acţiune cu o primă de 40 lei/contract. Acţiunile SIF 3 Transilvania s-au constituit ca suport pentru mai mult de 3000 contracte, scadenţa curentă fiind şi în acest caz preferata investitorilor. DESIF 3 septembrie s-au apreciat pe parcursul zilei cu 0,087 lei, închizând la o valoare de 1,9470 lei pe acţiune.

O lichiditate foarte bună au avut şi DETLV, cu peste 2200 contracte futures. Ele valorau la închidere 1,035 şi 1,065 lei pe acţiune, în urcare cu 0,043 şi 0,11 lei/titlu pentru scadenţele septembrie şi decembrie. În sectorul petrolier s-a remarcat transferarea a peste 10 milioane de acţiuni DERRC, derivate care valorau la închidere 0,074 respectiv 0,0815 lei/acţiune pentru septembrie şi decembrie. Pentru celelelate derivate din sectorul petrolier a fost bifat un volum de transfer echivalent cu peste un million de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb