SIBIU  Lichiditatea revine pe piaţa la termen

Radu Luca
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 aprilie 2006

Derivatele avînd ca suport activ acţiunile SIF-urilor au fost cele mai trazancţionate, generînd un volum total de 4,905 contracte, adică peste 60% din totalul zilei. Au fost realizate tranzacţii în special pentru scadenţa iunie, orizont pentru care s-au înregistrat cele mai ample variaţii de preţ; modificări care au adus aprecieri semnificative pentru toate DESIF-urile.

Dintre acestea s-a remarcat DESIF3, ale cărui preţuri de cotare au ajuns pînă la 2,1958 şi 2,24 RON/acţiune pentru scadenţele iunie şi respectiv septembrie. În continuare, merită menţionat DESIF5 care, pe fondul unei lichidităţi destul de bune, s-a apreciat cu 0,0401 RON/acţiune pentru iunie şi 0,0360 pentru septembrie. Ultimele cotaţii au fost de 2,6901 şi respectiv 2,7410 RON/acţiune.

Un alt contract, a fost DERRC, unde s-au realizat 102 tranzacţii concretizate în 911 contracte. Tendinţa a fost de uşoară apreciere, ultimele cotaţii fiind de 0,0986 şi respectiv 0,1014 RON/acţiune.

O efervescenţă mai mare decît ne-am obişnuit în ultima vreme s-a întîlnit pe segmentul valutar unde EUR/USD şi RON/EUR au fost foarte atractive pentru inevestitori. Această situaţie este datorată, în mare parte, evoluţiei volatile a parităţii EUR/USD pe pieţele internaţionale, care a avut repercusiuni şi pe piaţa românească.

În ceea ce priveşte evoluţia leului românesc faţă de moneda europeană, acesta s-a depreciat pentru prima dată în ultima săptămînă, ultima cotaţie pentru iunie fiind cu 0.0010 RON mai sus decît cotaţia precedentă. Ultimele valori la care s-au realizat tranzacţii au fost 3,4710 pentru iunie şi respectiv 3,48 pentru septembrie.

Trebuie menţionate şi tranzacţiile consistente de pe segmentul opţiunilor, unde au fost preferate Put-urile pe DESIF5 cu scadenţa iunie. Preţurile de exercitare vizate au fost de 2,4200 şi 2,4600 unde s-au plătit prime de 0,0500 RON/acţiune şi respectiv 0,0600 RON/acţiune. Evoluţia acestei categorii de produse este îmbucurătoare, avînd în vedere că în fiecare şedinţă a lunii au fost operate tranzacţii care au implicat opţiuni. Pe măsură ce piaţa futures se dezvoltă, investitorii încep să înţeleagă şi beneficiile utilizării opţiunilor, ale căror caracteris-tici le fac utile în dezvoltarea unor strategii noi, sau în completarea unora generate de alte produse (tranzacţii spot sau contracte futures).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb