SIBIU Optimismul din SUA a "înverzit" şi piaţa Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 septembrie 2010

Pe piaţa Sibex, penultima sesiune a săptămânii a stat sub semnul prudenţei, în condiţiile în care culoarele de preţ dintre minimele şi maximele zilei au fost destul de înguste. Astfel, chiar dacă atât derivatele pe acţiuni cât şi cele pe indici au oscilat atât pe minus cât şi pe plus, volumul de transfer a fost unul scăzut. Apariţia ştirilor pozitive în SUA şi deschiderea verde de pe Wall-Street au mai animat piaţa şi jucătorii după orele 15:00-16:00. Per total, de la deschidere şi până la ora 17:15, au fost realizate 2830 contracte cu o valoare de 12 milioane de lei, piaţa rămânând deschisă până la ora 19:00.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, volatilitatea cotaţiilor DESIF5 a fost, în prima parte a zilei, una des­tul de redusă în raport cu toate scadenţele tranzacţionate. Ca urmare, volumul de contracte a fost unul modest, participanţii preferând atitudinea de expectativă. În ceea ce priveşte preţurile de cotare, DESIF5 au deschis ziua cu scăderi uşoare pentru ca apoi, preţurile să revină pe plus, corelându-se cu bursele europene, aflate pe "verde". Amplitudinea creşterilor a fost însă, de asemenea, una scăzută. Cea mai lichidă scadenţă a continuat să fie septembrie cu 73% din totalul de peste 1900 contracte DESIF5, realizate până la ora 17:15. De remarcat a fost faptul că, după deschiderea pe plus a bursei americane, şi cotaţiile DESIF5 şi-au îmbunătăţit nivelul acumulărilor, care se situa între 0,44 şi 1,6% pentru scadenţele tranzacţionate, intensitatea plasamentelor îmbunătăţindu-se.

Pe segmentul indicilor, derivatul DJIA denominat în lei a evoluat, la începutul şedinţei, decorelat de direcţia de miercuri din SUA depreciindu-se pe scadenţa septembrie. Apoi, treptat, cotaţiile au trecut pe plus, recorelarea realizându-se şi sub influenţa ştirilor pozitive din SUA, unde cererile pentru ajutor de şomaj au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două luni iar deficitul comercial pe iulie a fost cu 15% mai mic, pe fondul creşterii exporturilor la cel mai bun nivel din ultimii doi ani. La ora 17:15 numărul contractelor DEDJIA_RON era de 750 iar cotaţia pe septembrie creştea cu 44 puncte.

Pe piaţa valutelor, moneda unică a continuat să piardă teren în faţa celei naţionale, aşa cum participanţii de pe piaţa Sibex au anticipat de miercuri. Aceştia au mizat pe o scădere a cursului de schimb euro/leu: cu 0,33% până la finalul lunii septembrie şi cu 0,27 % până la finalul anului curent. Conform cotaţiilor de la ora 17:15, aceste evoluţii au fost corelate cu cele ale pieţelor din regiune.

Pe piaţa aurului, preţul futures al unciei se situa pe minus la nivelul de 1255,8 USD, cu 2,2 USD în scădere faţă de cotaţia anterioară.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb