SIBIU Pe piaţa la termen, volum peste BVB

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 aprilie 2006

La bursa sibiană, prima zi din săptămîna 10-14 aprilie s-a soldat cu încheierea a aproape 9.500 contracte futures şi options. Lichiditatea, obţinută în lipsa DERRC de la tranzacţionare este foarte bună, activitatea "jucătorilor" futures soldîndu-se cu un volum echivalent cu circa 3,95 milioane de euro, prin care BMFMS se situează peste volumul atins ieri pe piaţa spot, întărind încă o dată rezultatele excelente de pînă acum. Se remarcă în acelaşi timp şi creşterea numărului de poziţii deschise, ajuns în prezent la nivelul de 81.800. Contractele au fost realizate pe fondul unor aprecieri ale cotaţiilor, majoritatea preţurilor înregistrate la finalul zilei fiind superioare celor de vineri 07.04.2006.

După cum indică totalurile marcate cel mai lichid emitent al zilei a fost "Petrom", derivatele DESNP fiind adevărate vedete, conform celor 4.888 contracte futures ce le-au avut ca activ suport. Scadenţa în derulare a fost principala vizată de participanţii în piaţa la termen, ea atrăgînd majoritatea contractelor. Ultimele tranzacţii cu DESNP au fost încheiate la preţul de 0,53 lei/acţiune pentru scadenţa din iunie şi la 0,5469 lei/acţiune pentru scadenţa din septembrie. Preţurile în cauză evidenţiază aprecieri a cîte 0,015 şi 0,0119 lei/acţiune pentru cele două scadenţe amintite. Totodată, volumele marcate pe DESNP au fost mai mari ca cele de pe piaţa spot, echivalentul în RON fiind de circa 5,5 milioane.

În ierarhia lichidităţii zilei de ieri, locul secund a revenit derivatelor SIF 5 Oltenia care, pe parcursul şedinţei au devenit activ suport pentru aproape 2.000 contracte futures. Şi în ceea ce le priveşte, scadenţa apropiată a atras majoritatea preferinţelor. DESIF 5 s-au înscris pe un traseu ascendent, astfel încît la finalul zilei, cotaţiile de 2,67 lei/acţiune pentru iunie şi 2,748 lei/acţiune pentru septembrie ilustrau o creştere valorică de 0,047 şi 0,0677 unităţi/titlu. Prin totalul de contracte DESIF 5 precizat, a fost transferat echivalentul a circa 2 milioane de acţiuni, iar volumul în RON pentru aceleaşi derivate a fost mai mare de 5 milioane.

DESIF 2 Modova s-au numărat printre remarcatele zilei, prin totalul de 1.337 contracte şi prin volumul echivalent cu aproximativ 3 milioane RON revendicînd poziţia a treia în top. La final, aprecierile DESIF 2 se ridicau la 0,0464 lei/acţiune pentru scadenţa iunie şi 0,045 lei/acţiune, scadenţa septembrie. În urma acestora DESIF 2 au închis la 2,2845 lei/acţiune pentru scadenţa din vară şi 2,36 lei/acţiune pentru cea din toamnă.

Pentru iunie, în urma unei deprecieri de 0,0045 unităţi, cotaţia unui euro în raport cu moneda naţională s-a fixat la 3,509 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb