SIBIU Perechea euro/dolar, vedeta săptămânii

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2011

În ultima şedinţă din săptămâna 23-27 mai, participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat pe fondul unei tendinţe de creştere înregistrată pe segmentul financiar şi al indicilor. Direcţia pozitivă a fost vizibilă şi pe bursele europene, cei mai importanţi indici înregistrând aprecieri. De asemenea, în SUA, preţul futures al indicilor creştea uşor indicând o deschidere pe plus la NYSE. La Sibex, volumul de trans-fer se situa, la ora 17.15, la 3700 de contracte cu o valoare de 32 milioane lei. Ca de obicei, ritmul tranzacţiilor s-a intensificat după deschiderea de pe piaţa americană. De-a lungul celor cinci şedinţe ale perioadei 23-27 mai "jucătorii" au încheiat peste 26.000 contracte cu o valoare de aproximativ 115 milioane lei. Numărul de contracte a crescut faţă de săptămâna precedentă cu mai mult de 10%.

Cea mai interesată evoluţie a săptămânii a avut-o contractul pe paritatea euro/dolar, tranzacţionat în lei, care a atras din ce în ce mai mulţi speculatori şi s-a "căţărat" pe locul trei în topul produselor Sibex. În cele cinci şedinţe ale săptămânii au fost încheiate circa 3000 contracte EUR/USD_RON. În şedinţa de vineri, numărul contractelor pe paritate era, la ora 17.15, de 817, încheiate pe fondul unei aprecieri importante de peste 1% a monedei unice europene. Astfel, deşi de-a lungul săptămânii cotaţiile euro/dolar au evoluat în ambele sensuri, moneda europeană a avut un final de săptămâ-nă mai bun reuşind să încheie cu un avans de aproape 0,5% faţă de dolar, raportat la cotaţia de la finalul săptămânii anterioare. Pe pieţele internaţionale dolarul s-a devalorizat vineri către minimul ultimei săptămâni, încheind săptămâna în declin, după ce cheltuielile de consum din SUA din aprilie au crescut mai puţin decât previziunile.

În topul săptămânii s-a remarcat, cu cea mai mare cotă din total, derivatul DEDJIA_RON care a atras circa 12.000 de contracte. Dintre acestea 1300 au fost încheiate vineri până la ora 17.15. Cotaţiile futures ale DJ de la Sibex au înregistrat creşteri încă de la deschidere.

Pe segmentul financiar, cumpărătorii au beneficiat de creşteri destul de importante ale cotaţiilor futures ale DESIF5. Şi pe piaţa suport acţiunea SIF Oltenia a avut o zi bună, încheiată cu o apreciere de 1,23%. Numărul contractelor realizate vineri până la ora 17.15 era de peste 1300 iar raportat la toată săptămâna totalul contractelor DESIF5 a fost de circa 10.000. Cotaţiile DESIF5 creşteau, la ora menţionată, cu 2,62% pentru iunie şi cu 1,09% pentru septembrie. Pentru finalul anului, creşterea era de 2,01 iar cea pentru martie 2012 de 1,94%, pe volume mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb