SIBIU Pesimismul de pe pieţe, reflectat de scăderea cotaţiilor futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 ianuarie 2012

La Sibiu Stock Exchange, în cea de a doua şedinţă a săptămânii, speculatorii au mizat pe scădere pentru majoritatea produselor tranzacţionate. Cotaţiile acestora s-au depreciat, receptând influenţele externe, atât din Europa cât şi din piaţa futures americană. La ora 17.15 numărul total contractelor futures realizate era de 4400 iar valoarea se ridica la 42,39 milioane lei.

În sectorul derivatelor pe indici, cotaţia Dow Jones s-a aflat pe scădere. Pentru scadenţa martie tranzacţiile au realizate între valori de 12.564 si 12.636 puncte. Cotaţia de la ora 17.00 era de 12.606 puncte, după o scădere de 44 puncte. Numărul contractelor DEDJIA_RON martie era de 2500. Pentru scadenţa iunie, cotaţia Dow Jones pierdea 43 puncte. În SUA, cotaţiile futures ale indicilor au scăzut după ce întâlnirea miniştrilor de finanţe din UE s-a încheiat fără înregistrarea unor progrese în ceea ce priveşte problema datoriilor Greciei. Aceleaşi probleme au determinat şi deschiderea pe "roşu" la NYSE.

După un debut de săptămână cu creşteri, şi aurul şi-a inversat direcţia de evoluţie, cotaţiile SIBGOLD înregistrând scăderi. Pentru scadenţa februarie uncia pierdea 12,8 dolari până la 1665,6 USD iar pentru aprilie 3,3 dolari, până la 1676,6 USD. O depreciere de 12 dolari se observa şi pentru contractul SIBGOLD_RON. Pe plan extern, aurul s-a depreciat de la maximul ultimelor şase săptămâni ca urmare a deprecierii euro, după ce negocierile dintre miniştrii de finanţe din UE şi creditorii privaţi, privind restructurarea datoriilor Greciei, s-au întrerupt. Pe de altă parte, scăderea cotaţiilor de la Sibex poate fi pusă pe seama unor marcări de profit/pierdere a speculatorilor.

Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei, s-au menţinut la nivel bun, numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 fiind de peste 600. Moneda unică s-a depreciat faţă de dolar, cotaţia de 1,29840 USD pentru un euro pe scadenţa martie indicând o scădere de 0,38%. Euro a scăzut faţă de dolar şi pe pieţele externe, moneda utilizată de 17 ţări din Uniune fiind afectate de îngrijorările că lipsa unui rezultat concret al discuţiilor pentru prevenirea falimentului Greciei va micşora efectul pozitiv al rezultatelor mai bune decât aşteptările, ale unei analize privind sectorului de servicii european.

Dintre contractele futures pe acţiuni listate pe piaţa spot, derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia a generat cele mai multe tranzacţii. Deşi cotaţia a crescut de-a lungul zilei, spre final DESIF5 a intrat pe minus, închizând la 1,1850 lei/acţiune pe scadenţa martie, în scădere cu 0,85%. Numărul contractelor DESIF5 a fost de 614. Excepţie de la scădere a făcut contractul DEFPR, o acţiune a Fondului Proprietatea fiind estimată la o valoare de 0,48 lei pentru luna martie, după o creştere de 1,42%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb