SIBIU Peste 1,5 milioane de contracte de la începutul anului

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iulie 2006

Ultima zi de tranzacţionare din iunie a consfintit pentru bursa sibiană marcarea unui maxim de lichiditate raportat la primul semestru din 2006. Totalul perfectărilor din cele şase luni se ridică la peste 1,55 milioane de contracte, iar volumul echivalent în RON depăşeşte 2,65 miliarde. Suma menţionată reprezintă un prag unic în istoria de până acum a bursei sibiene. Un rol determinant pentru creşterea lichidităţii revine numărului de investitori prezenţi pe piaţa BMFMS, acesta aflându-se într-o creştere constantă. La ora actuală, au fost înregistrate peste 3000 conturi, numărul lor fiind unul din factorii pozitivi care au dus la dezvoltarea bursei la termen.

În ceea ce priveşte evoluţia din luna iunie, totalul contractelor a fost de aproape 255.000 cu un volum aferent în RON de 436 milioane. Comparativ cu luna iunie 2005, BMFMS a bifat o creştere de peste 11,5 ori raportat la numărul de contracte şi de 14,5 ori raportat la volumul în RON. Faţă de primul semestru din acelaşi an cota de lichiditate atinsă în primele şase luni din 2006 este de circa 11 ori mai mare, iar volumul în RON de peste 13,5 ori. Bursa derivatelor reuşeşte astfel să încheie "en-fanfare"" prima jumătate din 2006. În aceste condiţii, media zilnică înregistrată pe piaţa derivatelor în primul semestru se ridică la aproape 12.200 contracte iar cea în RON la aproximativ 21 milioane. Un fapt interesant este şi realizarea unui număr de 46,42 de contracte pe minut în penultima sesiune a lunii trecute. În ceea ce priveşte preţurile, iunie s-a dovedit o lunş a descreşterilor, majoritatea derivatelor având până vineri, 30.06.2006, valori mai scăzute faţă de cele de la începutul lunii. Diminuările au făcut ca, raportat la întreaga lună, poziţiile deschise pe vânzare să se constituie ca apanaj al investiţiilor de succes, iar un rol deosebit l-au avut şi speculatorii care au putut obţine profituri spectaculoase din oscilaţiile zilnice.

Un adevărat spectacol în luna iunie l-au constituit tranzacţiile cu derivatele ce au ca activ suport acţiunile societăţilor de investiţii financiare care au atras circa 67% din rulajul întregii luni. Vedetele pieţei au fost DESIF 2, DESIF 3 şi DESIF 5. Pe lângă sectorul SIF-urilor, de o cotă constant bună de atractivitate s-a bucurat şi sectorul petrolier, ambele simboluri din cadrul său şi anume DERRC şi DESNP aflându-se într-o zonă foarte bună de lichiditate. Nici sectorul bancar nu a fost ignorat de "jucători", derivatele pe acţiunile DETLV generând prin circa 18.400 contracte un volum bun de transfer.

Ca lichiditate, preferatele investitorilor au fost DESIF 5 Oltenia care s-au constituit ca active suport pentru aproape 75.000 contracte. Pentru scadenţa iunie ele au pierdut pe parcursul lunii 0,371 unităţi, valoare calculată luând în considerare preţul unei acţiuni SIF 5 pe piaţa spot în data de 30.06 şi cea pe care o acţiune DESIF 5 cu scadenţa iunie a avut-o în ultima zi din mai. Aşadar, jucătorii care au mizat pe cartea poziţiilor short, au putut obţine câştiguri considerabile, randamentul pentru scadenţa iunie fiind de circa 142% pentru întreaga lună. Pentru scadenţa septembrie ultimele tranzacţii au fost efectuate la preţul de 2,01 lei/acţiune, deprecierea lunară ridicându-se la 0,405 lei/titlu, iar randamentul short la peste 155 %.

DESIF 5 au fost urmate DESIF 2 cu peste 57.400 contracte. Şi ele au avut un traseu descendent şi au oferit randamente short de 127 şi 120% raportat la întreaga lună. Pe locul trei în preferinţele participanţilor în piaţa la termen s-a situat tot o reprezentantă a SIF-urilor, SIF 3 Transilvania cu circa 43.1000 contracte. Cote apreciabile de lichiditate au mai marcat şi DESNP cu aproape 22,600 perfectări dar şi DETLV sau DERCC. Pentru întreaga scadenţă iunie, speculatorii short pe SIF-uri au putut marca randamente spectacu-loase, în jurul a 300- 400 %.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb