SIBIU  Piaţa opţiunilor - într-o lună cît într-un an

RADU LUCA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 mai 2005

Prima şedinţă a lunii mai a fost una liniştită mulţi dintre participanţii la piaţă nefiind încă decuplaţi de la atmosfera de sărbătoare a ultimelor zile. Atenţia celor activi în piaţă s-a concentrat asupra derivatelor pe acţiuni, acolo unde s-au perfecat cele mai multe tranzacţii ale sesiunii. Premiera consemnată în această şedinţă a fost iniţierea primelor poziţii pentru scadenţa septembrie a contractului DESIF2 care fost cotat la 1,200 lei. Acelaşi contract, dar pentru scadenţa apropiată, cea din 30 iunie, a închis la 1,0770 lei/acţiune.

Alt contract care au făcut obiectul schimburilor pe ambele scadenţe a fost DETLV, care a închis la 0,8250 pentru iunie şi la 0,8700 lei/acţiune pentru septembrie. Un euro a fost cotat la 3,6195 lei pentru 30 iunie, iar un dolar la 2,8400 lei. Tranzacţiile cu opţiuni realizate în această şedinţă au vizat contractul DETLV unde s-au încheiat atît opţiuni tip CALL, cît şi PUT. CALL-urile au fost tranzacţionate la un preţ de exercitare de 1 leu pentru care s-a plătit o primă de 0,0075 lei/acţiune în timp ce PUT-urile avînd preţ de exercitare de 1,1600 lei au fost realizate la o primă de 0.0550 lei/acţiune.

De-a lungul anului 2005 acest segment de piaţă a fost într-o continuă creştere, elocventă fiind evoluţia lunii aprilie, atunci cînd numărul opţiunilor încheiate pe piaţa de la Sibiu a fost de 2000 contracte, cît în întreg anul 2004. Pe lîngă contractele futures folosite în mod uzual în operaţiunile de hedging operatorii din piaţă încep încet, încet să utilizeze şi opţiunile pentru administrarea riscului. Acestea pot fi folosite atît în combinaţie cu tranzacţiile spot cu acţiuni, cît şi în tandem cu operaţiunile ce împlică poziţiile futures.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb