La Sibex, şedinţa de marţi a adus variaţii mixte pe segmentul derivatelor, direcţiile cotaţiilor schimbându-se de mai multe ori pe parcursul zilei. Evoluţia a fost una care a solicitat speculatorii, aceştia având teren de manevră atât pentru plasamentele pe vânzare, cât şi cele pe cumpărare. În condiţiile date, lichiditatea s-a menţinut la un nivel asemănător cu cel din şedinţa anterioară, până la ora 17:15 fiind încheiate circa 3500 contracte cu o valoare de 18 milioane lei.
Pe segmentul derivate pe mărfuri, aurul s-a înscris din nou pe creştere, în ton cu direcţia de pe pieţele internaţionale, după o perioadă în care evoluţia sa a fost mai degrabă una plată. Cotaţia metalului galben pentru scadenţa octombrie se situa la 1266 dolari pe uncie, în urcare cu nu mai puţin de 19 USD, adică 1,5%. Transformat în lei, preţul este 134,6694 lei/gram, nivel superior cotaţiei oficiale afişată de BNR. Mărimea unui contract SIBGOLD_RON este echivalentă cu 10 uncii de aur iar investitorii pot tranzacţiona un contract prin depunerea unei garanţii iniţiale de doar 500 lei.
Sectorul indicilor a stat, sub semnul intensificării tranzacţiilor pe derivatul pe Dow Jones Industrial Average care, la ora 17:15, se situa la un total circa 1300 contracte, fiind lider pe scadenţa septembrie. Evoluţia cotaţiei futures a Dow Jones pentru scadenţa de vineri 17.09 nu a conturat o direcţie clară, nehotărârea observându-se încă de la deschidere. Cotaţia indicelui a testat de-a lungul zilei atât teritoriul negativ cât şi pozitiv. La ora 15.00 după apariţia ştirilor in SUA, se observau creşteri, dar apoi după deschiderea NYSE, cotaţia DEDJIA_RON septembrie a intrat uşor pe minus, decisivă pentru conturarea preţului urmând să fie evoluţia de peste ocean.
Pe segmentul acţiunilor, derivatele pe titlurile SIF 5 Oltenia au fost cele mai tranzacţionate, cu echivalentul a 1,6 milioane de acţiuni transferate până la ora 17:15. De remarcat a fost redimensionarea cotelor atrase de scadenţele septembrie şi decembrie, scadenţa din finalul anului devenind din ce în ce mai lichidă. De altfel, s-a putut observa şi scăderea numărului de poziţii DESIF5 deschise pe septembrie concomitent cu creşterea celor pe decembrie, ca urmare a strategiilor de roll-over (mutare a poziţiilor de pe o scadenţă pe alta). În ceea ce priveşte cotaţiile DESIF5, deşi acestea au testat şi scăderile, s-a menţinut tendinţa optimistă, după cum indicau datele de la ora 17:15.
Pe sectorul valutelor s-a observat creşterea volumului la peste 500 de contracte EURO/RON, în condiţiile în care euro a pierdut din nou teren în faţa leului pentru toate scadenţele.
Participanţii au fost activi şi pe piaţa la vedere unde s-au realizat tranzacţii atât cu drepturile de preferinţă Sibex cât şi cu acţiunile societăţii. Volumul înregistrat pe drepturi s-a cifrat la 148.100. Tranzacţiile au fost realizate la o cotaţie de 0,21 lei/drept, în staţionare. Pe acţiunile Bursei din Sibiu, totalul schimburilor s-a ridicat la 149.500 titluri, cotaţia staţionând la 1,4 lei/acţiune.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.