Şedinţa de tranzacţionare a ilustrat apropierea vacanţei de Crăciun, volumul transferurilor reducându-se faţă de media lunii în curs pe segmentul derivatelor. În schimb, pe piaţa spot, participanţii au tranzacţionat cu intensitate crescută pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de bursa sibiană, unde s-au remarcat tranzacţiile cu acţiunile Proplast Imobiliare. De-a lungul zilei participanţii au transferat 56.980 acţiuni PPLI la preţuri între 3,00 şi 3,55 lei/acţiune. Cotaţia acţiunii PPLI s-a depreciat puternic pentru a doua zi la rând, preţul afişat la ora închiderii indicând o scădere de 59 bani, adică 16,4%. În şedinţa de marţi, cotaţia PPLI se depreciase cu 5,27%. Investitorii au mai tranzacţionat şi aproape 3500 de acţiuni Sibex, la preţuri între 1,43 şi 1,53 lei/titlu, cotaţia depreciindu-se cu 5 bani şi închizând pe minimul zilei.
Pe segmentul futures, volumul de la ora 17.30 era de sub 1000 contracte, cu o valoare de aproape 3 milioane lei. DESIF5 s-a menţinut cel mai tranzacţionat produs, plasamentele realizându-se pe toate cele patru scadenţe disponibile, în condiţiile unor fluctuaţii mixte. Pe scadenţa martie 2011, cea mai lichidă, DESIF5 au deschis ziua pe plus, intrând însă apoi pe scădere şi evoluând astfel până spre ora prânzului, moment după care cotaţia a intrat pe plus. La ora 17.15, DESIF5 martie 2011 câştigau 0,57 %. Cotaţia pentru iunie 2011 se afla pe minus cu 0,21 %. Numărul poziţiilor futures deschise pe DESIF5, raportat la scadenţa apropiată (martie) a continuat să crească, înregistrându-se circa 500 poziţii noi.
După ce marţi participanţii s-au arătat interesaţi de evoluţia cursului de schimb, sesiunea de ieri a confirmat că perechea euro/leu este în continuare vizată de speculatori, înregistrându-se tranzacţii pe trei scadenţe. Aprecierea leului faţă de moneda unică europeană indicată de cursul oficial publicat de BNR a atras atenţia investitorilor de pe piaţa sibiană asupra contractului futures EUR/RON. Analiştii din piaţă estimează ca aceasta apreciere s-ar putea baza pe fluxul de valută ce intră de obicei în ţară înainte de Sărbători, odată cu revenirea muncitorilor români din statele europene. În acest context, pentru scadenţa martie, leul s-a apreciat faţă de euro cu aproape un ban (0,20%), scăderile cotaţiei monedei unice fiind şi mai importante pe celelalte două scadenţe tranzacţionate: 1,05 bani pentru iunie, respectiv şi 1,36 bani pentru septembrie 2011.
Şi pe contractul futures pe Dow Jones s-a observat efectul apropierii sărbătorilor, volumul fiind în scădere. În contextul în care bursele europene au înregistrat evoluţii mixte ale cotaţiilor indicilor, iar cotaţia futures a DJIA a avut o evoluţie aproape liniară în SUA în aşteptarea anunţării evoluţiei PIB-ului în trimestrul al treilea, cotaţia futures a DEDJIA_RON creştea uşor cu 11 puncte pe scadenţa martie 2011.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2010, 01:06)
Dupa faptele de vitejie de la aga, unde au invins Sif-urile si HTI au iesit cistigatori...Grigore Chis scrie pe voi. Numai ca doar o sa scrie...ca despre tranzactii, cred ca o sa fie mai rare...Poate futures cu cirnati...de la invingatorul Ancuta..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2010, 01:08)
asteptam cu interes premiera filmului...SIMA IN GINONCHIO RITORNO DA TE...