SIBIU Scăderi importante pentru cotaţiile futures DESIF5

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2011

La Sibex, ritmul tranzacţiilor s-a redus comparativ cu şedinţa de marţi, astfel că la ora 17.30 numărul contractelor încheiate era de 4100 cu o valoare de 19,5 milioane lei, volum totuşi peste media lunii în curs. Cel mai activ sector a continuat să fie cel financiar unde de asemenea s-a observat o diminuare a rulajului, după recordul din a doua zi a săptămânii. La ora 17.30 numărul contractelor DESIF5 încheiate era de 2700. Cotaţia DESIF5 a deschis pe plus pe scadenţa martie, aprecierea depăşind un procent pentru ca apoi creşterea să se diminueze, menţinându-se totuşi până în jurul orei 15.00. După acesta, sentimentul participanţilor s-a schimbat brusc iar cotaţiile futures au coborât puternic pe toate scadenţele, minimele zilei fiind înregistrate după ora 16.00, iar ritmul plasamentelor intensificându-se. Aceeaşi tendinţă puternică de scădere se menţinea şi la ora 17.30 când cotaţia DESIF5 martie 2011 pierdea 3,03% iar cea pentru iunie 2,65 %. Deprecieri de 2,83 şi 2,47% se observau şi pe scadenţele septembrie şi decembrie anul curent. Tendinţa de scădere a fost una corelată cu preţul activului de bază pe piaţa suport care a pierdut peste 1%. Pe scadenţa martie, numărul poziţiilor deschise s-a diminuat cu circa 1000, pe fondul deciziei unor participanţi de marcare a profitului/pierderii.

Pe segmentul indicilor, investitorii au mizat pe creşterea derivatului pe Dow Jones în condiţiile în care principalele burse europene au crescut iar cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA a urcat la rândul ei. Conform REUTERS, compania Boeing a anunţat miercuri rezultatele pe trimestrul al patrulea, profitul său scăzând după ce compania a livrat mai puţine avioane comerciale. Compania a anunţat ca veniturile vor fi afectate din cauza întârzierilor din cadrul programului de construcţie al aparatului 787 Dreamliner. Profitul net anunţat de Boeing pe trimestrul 4 este de 1.16 miliarde dolari, sau 1.56 dolari/ acţiune, în comparaţie cu 1.27 miliarde dolari, sau 1.75 dolari/acţiune, rezultat înregistrat cu un an mai devreme. Pe piaţa Sibex la ora 17:30 investitorii tranzacţionau indicele DJIA pe toate cele patru scadenţe Pe scadenţa martie 2011 indicele DJIA creştea cu 75 puncte, iar pe scadenţa iunie 2011 aprecierea era de 73 puncte.

Tranzacţiile investitorilor cu derivatul EUR/RON s-au concentrat pe scadenţa iunie 2011, pe care au fost realizat pana la ora 17:30 un număr de 104 contracte, cu o scădere de 0,11% a preţului de cotare. BNR a anunţat astăzi un curs în scădere cu 0,02 bani, pentru perechea valutară EUR/RON, urmând ca apoi pe piaţa interbancară leul să se deprecieze uşor faţă de moneda europeană.

Pe piaţa derivatelor pe aur uncia a înregistrat creşteri. Acestea au venit în contextul în care metalul galben a crescut pentru prima dată în 5 zile la Londra, cererea fiind alimentata de scăderea cotaţiei până aproape de minimul ultimelor 3 luni precum şi de deprecierea monedei americane. Aurul a scăzut marţi până la 1322.75 dolari, cel mai mic preţ înregistrat din 27 octombrie până în prezent. Cotaţia dolarului în raport cu moneda unică europeană a rămas în zona minimului ultimelor 9 săptămâni. Pe piaţa de la Sibiu la ora 16:30 contractul SIBGOLD_RON creştea cu 8.3 dolari pe scadenţa Februarie 2011.

Pe piaţa spot s-au observat din nou tranzacţii pe ambii emitenţi listaţi. De acestă dată, titlurile Sibex au fost mai lichide cu 10.000 de acţiuni rulate la un preţ de 1,42 lei pentru o acţiune. Cotaţia a crescut cu 3 bani faţă de închiderea zilei precedente. Pe ATS -ul administrat de bursa sibiană au fost rulate 2085 acţiuni Prodplast Imobiliare. Cotaţia PPLI a bifat a treia zi consecutivă de creştere, apreciindu-se cu 28 bani adică 6,6 %, conform cotaţiei de 4,5 lei/titlu, de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb