SIBIU Scăderile puternice ale Dow Jones şi DESIF5 au intensificat speculaţiile cu aur

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2011

La Sibex, lichiditatea pieţei a crescut în cea de-a treia zi a săptămânii, "motoarele" pieţei fiind contractele pe indicele Dow Jones Industrial Average, pe acţiunile SIF Oltenia şi pe aur. Pentru Dow Jones şi DESIF5, direcţia cotaţiilor a fost una puternic descendentă, în contextul în care bursele europene au înregistrat pierderi datorită îngrijorărilor privind fragilitatea economiei americane, respectiv temerilor că ratingul de credit al ţării ar putea fi diminuat. Tot pe fondul acestor temeri, bursa americană scădea şi s-a înregistrat, de asemenea, creşterea speculaţiilor pe aur. Pe piaţa derivatelor valutare s-a remarcat perechea EUR/USD_RON. La ora 17.30 numărul contractelor încheiate pe toate produsele era de 4500 cu o valoare de circa 35 milioane lei.

Pe piaţa mărfurilor s-au observat peste 300 de contracte SIBGOLD, încheiate în majoritate pe scadenţa august, interesul speculatorilor pentru acest produs cu mărimea de o uncie de aur venind în contextul evoluţiei corelate cu pieţele externe. Pentru scadenţa din această lună, cotaţia SIBGOLD creştea cu 29,9 dolari iar pentru octombrie cu 21,1 dolari. S-au înregistrat tranzacţii şi pe contractul SIBGOLD_RON, a cărui mărime este de 10 uncii, cotaţia pe scadenţa august crescând cu 21,1 dolari. Variaţiile importante pe creştere au adus câştiguri semnificative cumpărătorilor. Pe plan extern, aurul a atins un nou record la New York, înregistrându-se o a doua zi de "raliu", persistarea problemelor privind datoriile din UE şi temerile privind economia americană ducând la "explozia" cererii de metal galben, ca instrument de protecţie a deţinerilor mai riscante.

Cel mai lichid produs s-a menţinut derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average, acesta fiind preferat, până la ora 17.30, pentru peste 2300 de contracte, majoritatea pe termen scurt (scadenţa septembrie). Participanţii au tranzacţionat cu ochii aţintiţi asupra problemelor ţărilor europene afectate de criza datoriilor dar şi asupra datelor economice din SUA, astfel că, mai ales pe scadenţa apropiată (septembrie), s-a mizat pe scăderea indicelui. Pe Wall-Street variaţiile de la deschidere erau reduse şi direcţia oarecum neclară, piaţa încercând să oprească cea mai lungă perioadă de scădere din aproape trei ani, după apariţia unor date peste aşteptări din piaţa muncii. Apoi, la circa o oră de la deschidere, preţul Dow Jones de la NYSE a scăzut brusc, după apariţia ştirii că firmele americane de servicii, care angajează aproape 90 la sută din forţa de muncă a ţării, au cunoscut cea mai slabă creştere din 17 luni în iulie. În condiţiile date şi cotaţiile de la Sibex şi-au accentuat scăderile şi, la ora 17.30, indicele DJIA pierdea 257 puncte pe scadenţa septembrie şi 245 decembrie. Indicele înregistra un minus de 165 puncte, şi pe scadenţa martie 2012, vânzătorii mizând pe cartea câştigătoare.

Pe segmentul derivatelor valutare, evoluţia pe plus a euro faţă de dolar a determinat creşterea intensităţii tranzacţiilor comparativ cu şedinţa precedentă.

Pentru contractul DESIF5 cotaţiile au fluctuat exclusiv pe minus pe scadenţa septembrie, în ton cu piaţa suport. La ora 17.30 preţul pe acest termen pierdea 3,96% în timp ce pe decembrie deprecierea era de 2,38%. Numărul contractelor DESIF5 era de peste 1500 derivatul în discuţie menţinându-se în topul preferinţelor.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb