SIBIU SIF-urile, cele mai tranzacţionate

Decebal Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2006

Pe piaţa la termen debutul celei de-a doua săptămîni de tranzacţionare din luna mai a adus o lichiditate bună, cifrată la aproape 10.400 contracte futures şi options, realizate din 1.208 tranzacţii. În acelaşi timp, a fost continuată direcţia evoluativă a numărului de poziţii deschise de investitorii în derivate, închiderea de ieri ilustrînd un total ce s-a apropiat de 112.000.

Per ansamblu, sesiunea de luni a aparţinut societăţilor de investiţii financiare cu un volum de circa 53% din rulajul total al zilei. Numărul unu în strategiile jucătorilor a fost SIF 5 Oltenia, active suporturi pentru care totalul contractelor s-a ridicat la 2.741, 2.241 pentru scadenţa în derulare şi 500 pentru septembrie. Pe parcursul şedinţei, preţurile DESIF 5 s-au apreciat cu 0,0382 lei pe acţiune pentru scadenţa iunie şi cu 0,0285 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie, astfel încît, la închidere, DESIF 5 valorau 2,7107 respectiv 2,7735 lei/acţiune.

Liderele au fost urmate de SIF Transilvania, derivatele pe acţiunile societăţii în cauză fiind preferate pentru 1.875 contracte futures. Şi cotaţiile DESIF 3 au beneficiat de aprecieri, acestea ajungînd la 0,0176 lei/titlu pentru jumătatea anului şi 0,013 lei/titlu pentru septembrie. Ultimele tranzacţii cu activele SIF 5 au fost realizate la valori de 2,2311 lei/acţiune pentru scadenţa din luna următoare şi 2,273 lei/acţiune pentru cea din toamnă. La procentul bifat de SIF-uri a contribuit cu aproape 1.000 perfectări şi SIF 2 Moldova, acţiuni care au închis la rîndul lor pe creştere.

Poziţia a treia în ierarhia zilnică a revenit sectorului bancar, prin intermediul lichidităţii foarte bune marcată de derivatele pe acţiunile "Băncii Transilvania", DETLV revendicînd un volum de transfer de 1.744 contracte. În ceea ce le priveşte şi-a spus din nou cuvîntul scadenţa din septembrie, care a atras majoritatea preferinţelor. Pentru ambele scadenţe existente, cotaţiile DETLV s-au apreciat, cîştigînd 0,012 lei/acţiune pentru cea apropiată şi 0,0129 lei/acţiune pentru cea de-a treia din an, conform cotaţiilor de la închidere de 0,8799 respectiv 1,437 lei.

Şi sectorul petrolier a "emanant" a atracţie sporită pentru participanţii în piaţă, în special în ceea ce priveşte contractele pe activele "Petrom". Totalul perfectărilor pe DESNP s-a ridicat la peste 1.640 contracte. În sectorul "options", mişcări mai consistente s-au înregistrat în zona contractelor call, cele mai căutate provenind tot din rîndul SIF-urilor. Se remarcă investiţiile în contractele call pe DESIF 5 iunie la un preţ de exercitare de 2,74 lei/acţiune şi o primă de 65 lei/contract. Din perspectiva contractelor put, tot societăţile de investiţii au fost principalele vizate.

Pentru aria contractelor pe parităţi se poate observa începutul bun de săptămînă pentru moneda unică europeană, care s-a apreciat pentru scadenţa iunie atît faţa de dolar cît şi faţă de leu. Astfel un euro valora, în urma unei creşteri de 0,0014 unităţi, 1,2733 USD pentru scadenţa amintită. Faţă de moneda autohtonă, aceeaşi scadenţă un euro cîştiga 0,005 unităţi închizînd la o cota de 3,474 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb