SIBIU Speculatorii futures au estimat scăderi pentru cotaţiile "Fondul Proprietatea"

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 februarie 2011

Săptămâna a debutat cu mişcări mixte ale cotaţiilor derivatelor pe acţiuni. În schimb, cotaţiile futures ale Dow Jones au avut o evoluţie constantă pe plus pe toată durata şedinţei. Pe acest fond, lichiditatea pieţei nu a ieşit de sub influenţa unei stări de prudenţă a participanţilor care, până la ora 17.30, încheiaseră circa 2700 contracte, cu o valoare ce depăşea 8 milioane lei.

Cel mai lichid produs a fost DESIF5 cu peste 2000 contracte strânse până la ora 17.30. "Jucătorii" au tranzacţionat pe toate scadenţele disponibile, insistând însă pe cea din martie anul curent. Cotaţiile derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia au testat atât teritoriul pozitiv cât şi cel negativ. Prima parte a şedinţei a fost una cu creşteri, tendinţă care s-a menţinut până în jurul orei 15.00, moment după care cotaţiile au reveni pe minus. La ora 17.30 DESIF5 martie se depreciau cu 1,42% în timp ce pentru iunie cotaţia scădea cu 0,62%. DESIF5 septembrie pierdeau la rândul lor 1,01% iar DESIF5 decembrie 1,63%.

Pentru derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea investitorii şi-au menţinut interesul atât pentru orizontul investiţional scurt (scadenţa martie) cât şi pe cel lung de pe scadenţa la şase luni (iunie). Debutul săptămânii a adus o evoluţie mixtă, asemănătoare cu cea de pe segmentul financiar. În prima parte a şedinţei cotaţia DEFPR martie s-a apreciat pentru ca în cea de a doua scăderile să se impună. Pentru scadenţa iunie variaţiile plus minus s-au succedat, pentru ca apoi tendinţa de scădere să fie mai puternică. În mod surprinzător cele mai multe contracte s-au încheiat, până la ora 17.30 pe scadenţa iunie, până la ora 16.30 numărul lor fiind de 79. Pentru aceasta, investitorii estimau o scădere de 0,77%, la un nivel de 0,635 lei/acţiune. Pentru martie cotaţia DEFPR se situa la 0,6130 lei, în scădere cu 0,57%. Unul din motivele pentru creşterea activităţii pe scadenţa iunie este activitatea market-makerului.

Pe segmentul indicilor, cumpărătorii au fost favorizaţi de direcţia pozitivă a cotaţiilor DEDJIA_RON, fără ca variaţiile să fie foarte ample. Indicii burselor din Marea Britanie, Franţa şi Italia au înregistrat scăderi după publicarea de către Eurostat a indicatorului lunar privind Producţia Industrială care a scăzut cu 0,1% luna precedenta, acelaşi nivel fiind prognozat şi de către specialişti. Cotaţia futures a indicelui DJIA înregis-tra la ora 16.30 mici variaţii negative pe piaţa internaţională, după ce a închis şedinţa de vineri de la NYSE cu un avans de 43.97 puncte. Pe piaţa sibiană, la ora 17,30, inves-titorii tranzacţionau indicele DJIA pe scadenţa martie 2011 la un preţ cu 26 puncte mai ridicat decât cotaţia de la închiderea şedinţei de vineri. Tot cu 26 puncte creştea şi cotaţia DEDJIA pe scadenţa iunie 2011.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb