La Sibex, ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a oferit speculatorilor fluctuaţii mixte pe derivatele SIF5 şi scăderi pentru derivatul pe indicele american Dow Jones Industrial Average. O evoluţie interesantă s-a consemnat pe piaţa derivatelor valutare unde cotaţia futures a euro a reacţionat la contextul existent în regiune. Aşadar, preţurile futures ale euro au evoluat pe creştere, nivelul acumulărilor fiind unul destul de ridicat. Creşterile au venit în contextul în care cursul oficial afişat de BNR a indicat maximul din ultimele cinci luni faţă de leu, euro fiind evaluat la 4,3137 lei. Deprecierea leului a fost influenţată şi de evoluţia monedelor din regiune, care s-au aflat pe scădere pe fondul îngrijorărilor legate de sistemul de pensii al Ungariei. Astfel, zlotul şi forintul au atins la rândul lor minimele ultimelor patru luni faţă de moneda europeană. Aprecierea euro din piaţa cash vine după ce BNR-ul a reuşit în acest an să ţină moneda unică la un curs relativ constant şi, conform analiştilor, această politică se va menţine şi pe viitor. La ora 17:30 moneda unică era cotată la 4,3050 pe decembrie, în creştere cu 0,19% după ce pe parcursul zilei a atins un maxim de 4,325 lei. Pentru martie şi iunie 2010 euro câştiga, la aceeaşi oră 2,5 şi 3,8 bani.
Pentru DESIF5 şi DEDJIA_RON sesiunea s-a deschis cu scăderi, investitorii reacţionând la deprecierile de pe pieţele asiatice, care au evoluat pe minus vineri pe măsură ce îngrijorările despre posibilitatea necesităţii unor viitoare planuri de salvare pentru ţări cu probleme din Europa au reapărut. De asemenea, şi tensiunile din Peninsula Coreeană au contribuit la scăderea pieţelor, ţinând apetitul cumpărătorilor în frâu. Pentru contractul pe Dow Jones, scăderile s-au menţinut întreaga şedinţă, corelându-se cu cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA care indica de asemenea scăderi importante pe fondul prelungirii incertitudinii crizei datoriilor în Europa. Cu o oră şi jumătate înainte de închidere, DEDJIA_RON decembrie pierdea 94 puncte valorând 11.086 puncte. Pentru DESIF5 cotaţiile indicau la aceeaşi oră creşteri de peste 1% pe scadenţa decembrie şi 0,38% pe martie 2011. În ceea ce priveşte aurul, cotaţia futures de la Sibex indica scăderi, corelându-se cu direcţia din piaţa de la Nev York, unde aurul se deprecia anulând creşterea din timpul săptămânii, pe fondul întăririi monedei americane.
În contextul dat, participanţii au încheiat, până la ora 17:30, circa 5400 de contracte, fiind atins cel mai bun nivel de lichiditate din această săptămână. Valoarea transferurilor se situa la 27 milioane de lei. De-a lungul săptămânii 22-26 noiembrie participanţii de pe piaţa Sibex au realizat circa 24.000 de contracte cu o valoare de aproximativ 150 milioane lei. Săptămâna a fost, din perspectiva volumului contractual, cea mai bună din noiembrie.
Ultima şedinţă a săptămânii a menţinut interesul participanţilor şi pentru piaţa spot, ambii emitenţi lis-taţi fiind tranzacţionaţi. Ca volum au atras atenţia acţiunile SBX, vânzătorii şi cumpărătorii schimbând 32.000 de titluri. Preţul de cotare al SBX s-a menţinut la 1,46 lei/acţiune. Pe ATS-ul administrat de Sibex au fost tranzacţionate 8234 acţiuni Prodplast Imobiliare, la o cotaţie de 3,55 lei/acţiune, de asemenea în staţionare. De-a lungul săptămânii 22-26.11 au fost tranzacţionate 206.708 acţiuni Sibex şi 9534 acţiuni PPLI.