SIBIU Strategiile pe vânzare, câştigătoare

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2011

Şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a continuat să conserve starea de prudenţă a investitorilor, care nu s-au antrenat în speculaţii ample. La ora 17.30 numărul contractelor futures încheiate ieri era de 2300 cu o valoare de 15 milioane lei. Cotaţiile derivatelor s-au depreciat pe segmentul financiar, valutar şi al indicilor, strategiile pe vânzare fiind câştigătoare.

Speculatorii interesaţi de evoluţia preţului DESIF5 au exploatat evoluţia cotaţiei pe teritoriu negativ. Direcţia a fost una corelată cu cea de pe piaţa suport, unde cotaţia acţiunii SIF5 Oltenia a închis în scădere cu 1,68%. Numărul contractelor DESIF5 încheiate pe piaţa SIBEX se situa la circa 1200, iar cotaţia pe scadenţa iunie se deprecia cu 2,61%, conform datelor de la ora 17.30. Pentru septembrie DESIF5 pierdea 2,88 % iar pentru finalul anului (decembrie) 1,24%.

Pe segmentul indici, speculatorii au beneficiat de creşteri de la deschidere până în jurul orei 15.00. Acestea au venit în contextul în care preţurile futures din SUA ale indicilor au evoluat pe plus, ca efect al temperării creşterii economice din China. Ultimele rapoarte economice din China pot încuraja investitorii, după ce producţia industrială a încetinit în aprilie, sugerând că a doua economie a lumii şi-a redus motoarele şi implicit a eliberat presiunea aplicării unor politici monetare aspre, chiar dacă inflaţia rămâ-ne ridicată. Cu toate acestea, ulterior, atât cotaţiile futures din SUA cât şi de piaţa spot de pe Wall-Street au intrat pe minus, ca urmare a ştirilor negative privind deficitul comercial. Deficitul comercial al SUA a crescut în luna martie mai mult decât previziunile, în condiţiile în care preţurile petrolului, care au atins maximele ultimilor doi ani, au stimulat masiv importurile, eclipsând exporturile record. Deficitul comercial din SUA a crescut cu 6 procente, ajungând, de la nivelul de 45,4 miliarde dolari cât a fost în februarie anul curent, la 48,2 miliarde dolari, cel mai mare din iunie 2010 încoace, conform unei raportări a Departamentului de Comerţ din SUA. Creşterea a depăşit estimările analiştilor, care vedeau un nivel de 46,8 miliarde. Ca urmare, cotaţia futures a Dow Jones a intrat pe minus şi pe piaţa Sibex.

Pe segmentul mărfuri, uncia de aur a atras 133 contracte. Cotaţia pe scadenţa iunie a avut un traseu asemănător cu cea a Dow Jones, înregistrând creşteri de la deschidere şi până la ora 15.00, pe fondul îngrijorărilor privind inflaţia din Europa. Ulterior, cotaţia a început să scadă, urmând tendinţa de la New York, unde aurul se deprecia stopând un raliu de trei zile, în condiţiile în care dolarul în creştere a erodat cererea de metal preţios ca plasament alternativ. La ora 17,30 uncia pierdea la Sibex 3,5USD pentru scadenţa iunie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb