SIBIU Totalul acţiunilor Sibex tranzacţionate de la listare a ajuns la 10,5 % din capitalul social

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2010

La Bursa din Sibiu, cea de-a doua şedinţa bursieră de după Paşti a fot una interesantă prin prisma extinderii interesului participanţilor către toate segmentele pieţei: futures, options şi spot. Evenimentul principal al zilei a fost "furnizat" de segmentul spot al pieţei unde numărul acţiunilor Sibex tranzacţionate de la listare a depăşit pragul de 10 % din capitalul social. Concret, de-a lungul zilei au fost tranzacţionate 194.700 acţiuni SBX care, cumulate cu cele transferate anterior de la listare, indică un volum total de 2.274.393 acţiuni, semnificând 10,5% din capitalul social al BMFMS. "Transferarea unui procent important din capitalul social al Sibex în doar doua luni şi jumătate indică potenţialul bun de interes pentru acţiunile companiei", a declarat un oficial al bursei. Tranzacţiile din şedinţa în discuţie s-au realizat la valori între 1,76 şi 1,84 lei/titlu, iar cotaţia a închis pe maxim, în staţionare faţă de nivelul anterior. Titlurile SBX au fost listate în data de 22.01.2010.

Pe segmentul futures, după corecţiile din ziua precedentă, preţurile nu au avut o direcţie clară, putând fi observată o evoluţie des­tul de volatilă cu interesante schimbări, care au oferit din plin oportunităţi speculatorilor intra-day, atât long cât şi short. Participanţii activi în aria derivatelor au încheiat 6756 contracte cu o valoare de 15,4 milioane de lei. Dintre acestea, 6072 contracte au fost realizate pe segmentul futures şi 684 pe cel al opţiunilor care a revenit astfel în centrul atenţiei. De altfel, volumul tranzacţionat pe opţiuni în şedinţa în discuţie este unul record pe acest an. El s-a datorat în principal celor 650 de contracte de tip call încheiate pe scadenţa septembrie 2009, la un preţ de exercitare de 2,5 lei/acţiune, obţinut în schimbul unei prime de 200 lei/contract.

Pe futures, numărul de pieţe pe care s-au realizat tranzacţii a fost de 14, cele mai active provenind de pe segmentul financiar, respectiv al indicelui DEDJIA_RON. În acelaşi timp, s-a remarcat tendinţa de revenire pe creştere a numărului de poziţii futures care a ajuns la 38.258. Raportat la volum, DESIF 5 au dominat sesiunea, fiind preferate pentru 5621 contracte, prin care au fost rulate 5,6 milioane de acţiuni SIF5. Pentru scadenţa iunie simbolul în discuţie a pendulat între un minim de 1,9081 şi un maxim de 1,9570 lei. Tranzacţiile de la închidere au stabilit un preţ de cotare de 1,9460 lei/acţiune, în creştere cu 1,6 bani. "Pentru DESIF5 iunie, prima parte a şedinţei a fost favorabilă speculatorilor intra-day short, pentru ca în partea a doua să vină rândul speculatorilor intra-day long să-şi rotunjească randamentele, pentru ambele categorii acestea putând depăşi 20%", a declarat un broker Pentru septembrie 2010, DESIF 5 au fost cotate la 2,01 lei, în plus cu 2 bani iar pentru decembrie la 2,07 lei, în plus cu un ban.

Pentru contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat în lei, s-au consemnat tranzacţii pe toate scadenţele, iar numărul acestora era, la ora 17,15, de aproximativ 400. S-a remarcat în special interesul pentru martie 2011, termen pentru care DEDJIA_RON valora 10.950 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb