Lumina reflectoarelor s-a îndreptat la finalul săptămâ-nii către piaţa spot unde s-a înregistrat un volum record pe acţiunile Sibex. De-a lungul şedinţei participanţii au tranzacţionat 2,33 milioane de acţiuni ale societăţii, reprezentând 10,3 % din capitalul social. Valoarea transferurilor s-a situat la 3,53 milioane de lei. Tranzacţiile au fost realizate la preţuri între 1,46 şi 1,59 lei/acţiune, cotaţia închizând pe maximul zilei lei, în creştere cu 13 bani, adică 8,9 %, interesul la cumpărare determinând volumul record. Precedentul record al tranzacţiilor cu titlurile SBX data din 20 octombrie, când au fost tranzacţionate 1,94 milioane de titluri cu o valoare de 2,81 milioane lei. De la lansarea la tranzacţionare din 22 ianuarie 2010 numărul acţiunilor SBX transferate a ajuns la 15,72 milioane reprezentând 69,57% din capitalul social şi având o valoare de peste 25 milioane lei.
Pe segmentul futures, finalul de săptămână a fost unul cu o lichiditate care a reliefat prudenţa investitorilor. La ora 17:30 numărul contractelor încheiate depăşea uşor 1.600, valorând 14 milioane lei.
Cel mai important aspect al şedinţei a fost intensitatea în creştere în ceea ce priveşte tranzacţiile cu aur, contractul futures SIBGOLD_RON fiind în premieră lider la capitolul volum, cu circa o oră şi jumătate înainte de închidere. Concret, investitorii încheiaseră, până la momentul menţionat, 504 contracte SIBGOLD, reprezentând echivalentul a 5040 uncii de aur. Pe piaţa de la New York aurul a scăzut vineri, pe fondul îngrijorărilor că politica monetară din China s-ar putea înăspri, afectând cererea de metal preţios. Aurul a urcat la un record de 1,432.50 $ uncia pe 7 decembrie, datorită speculaţiilor că banca centrală americană va extinde planul de achiziţii. Apoi, majorarea ratei dobânzii de către China a fost interpretată ca un semn că vor urma alte majorări ale ratelor de dobândă pe plan mondial, "fapt negativ pentru aur care se află încă într-o etapă de consolidare la nivel ridicat", după cum a declarat Bayram Dincer, analist la Capital Management LGT în Pfaeffikon, Elveţia, citat de Bloomberg. La Sibex, aurul a deschis pe plus pe scadenţa decembrie 2010, dar a trecut pe scădere sub influenţa externă, astfel că la ora 17:30 uncia pierdea 11,9 USD. Pentru februarie 2011 scăderea era mai mică situându-se la 2 dolari. Derivatul pe aur a atras în cele cinci şedinţe ale săptămânii 6-10 decembrie aproape 1000 de contracte ocupând locul trei în topul Sibex.
Pe segmentul indicilor, derivatul pe Dow Jones Idustrial Average a atras, până la ora 17:30, 500 contracte, încheiate pe fondul unei evoluţii pe plus. Futures-ul din SUA a indicat aprecieri pentru cel mai urmărit indice de pe glob iar deschiderea Wall-Street a fost una favorabilă pe fondul noilor date din economia americană. Deficitul comercial al SUA a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele nouă luni, în condiţiile în care cererea tot mai mare pentru mărfuri americane a împins exporturile la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Deficitul s-a redus la 38,7 miliarde de dolari în octombrie, conform raportării Departamentului de Comerţ, fiind cu 13,2% mai mic comparativ cu luna septembrie când s-a situat la 44,6 miliarde dolari. La Sibex, cotaţia DEDJIA_RON decembrie 2010 creştea cu 25 puncte, valorând 11.358 puncte. În topul săptămânii derivatul pe DJ a ocupat locul doi cu peste 7.000 de contracte.
Pe piaţa DESIF5, cotaţiile futures ale SIF Oltenia au evoluat mixt, dar pe o volatilitate redusă. Numărul contractelor DESIF5 era, la ora 17:15, de 600. Pe scadenţa decembrie, cea mai lichidă, cotaţia futures a SIF Oltenia se deprecia cu 0,86%, direcţie corelată cu evoluţia de pe piaţa suport.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2010, 04:14)
Nea Decebale, mafiotii te-nconjor.
Ei vine pe la spate si vor sa te omor.
Ancuta e acolo...si te va apara.
O sa le vanda...carnati cu mozzarea!