Cea de-a doua şedinţă a săptămânii de pe piaţa futures de la Sibiu s-a remarcat prin volumul ridicat al transferurilor, acesta atingând cel mai bun nivel de la începutul anului. La ora 17.15 numărul contractelor se situa la 6400 cu o valoare de 21,5 milioane lei. Cea mai importantă contribuţie la conturarea sa a avut-o derivatul pe acţiunile SIF5, cu aproape 5100 de contracte încheiate pe toate cele patru scadenţe disponibile, fiind tranzacţionat astfel echivalentul a 5,1 milioane de acţiuni SIF Oltenia, conform datelor de la ora menţionată. Interesul pentru DESIF5 a venit în contextul în care piaţa de capital a fost animată de lansarea la tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursa din Bucureşti, entuziasmul din piaţă extinzându-se şi asupra altor instrumente, printre care şi derivatele de la Sibiu. În ceea ce priveşte cotaţiile, DESIF5 au evoluat pe scădere decorelându-se de piaţa suport. Explicaţia acestei decorelări vine din faptul că derivatele SIF5 au crescut puternic pe finalul şedinţei de luni, când piaţa spot era deja închisă, astfel că ieri am asistat la o reechilibrare a preţurilor spot - futures. La ora 17.15 preţul DESIF5 martie 2011 scădea cu 2,13%. Interesul participanţilor a fost evidenţiat şi de apetitul pentru acumulări de poziţii DESIF5 pe acest termen, până la ora menţionată înregistrându-se peste 2200 noi deschideri adică o creştere de 10% faţă de ziua anterioară. Pentru scadenţa iunie cotaţia DESIF5 pierdea 1,64 %, iar pentru septembrie 0,63%.
Pe segmentul indicilor, contractul futures pe Dow Jones a fost tranzacţionat pe toate scadenţele disponibile, însă cu variaţii reduse ca amplitudine. Pe plan extern, indicii FTSE 100 si FTSE MIB ai burselor din Marea Britanie şi respectiv Italia au scăzut aceeaşi tendinţă remarcându-se şi în cazul cotaţiei futures DJIA din SUA unde a fost publicat nivelul indicatorului Standard & Poor"s/Case-Shiller care arată nivelul preţului locuinţelor din cele mai importante 20 de oraşe americane. Indicele a înregistrat în noiembrie cea mai mare scădere din ultimul an, nivelul înregistrat fiind cu 1,6 procente mai mic decât cel consemnat cu un an înainte. Astfel, la ora 17.15 investitorii tranzacţionau indicele cu un minus de 11 puncte pe scadenta martie 2011 în timp ce pe scadenţa iunie 2011 se înregistra un avans de 57 puncte, pe un volum mult mai mic. La aceeaşi oră, indicele creştea cu 66 puncte pe scadenţa septembrie şi cu 122 pe decembrie, tot pe un volum redus.
Contractul futures EUR/RON a atras o lichiditate în creştere faţă de şedinţele anterioare, dar pe o evoluţie constantă a cotaţiei. În contrast cu aprecierea leului de pe piaţa interbancară, la Sibiu, la ora 17.15. cotaţia pentru scadenţa martie 2011 se situa la un nivel identic cu cel din şedinţa anterioară pe un volum de 246 de contracte. Pentru scadenţa iunie, moneda unică pierdea 0,01%
Pe segmentul aurului, preţul unciei s-a depreciat în condiţiile în care cotaţia metalului galben a scăzut la New York la cel mai mic nivel din ultimele trei luni. Euro a înregistrat mici variaţii cotaţia monedei unice europene fiind în apropierea maximului din ultimele două luni raportat la dolar. Pe piaţa Sibex, aurul scădea la ora 17.15 cu 19.5 dolari pe scadenţa februarie şi cu 19.7 dolari pe aprilie.